Gada laikā Rīgā latviešu valodas prasmes pārbaudītas ap 1000 pedagogiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

No pagājušā gada janvāra līdz šī gada sākumam Rīgā latviešu valodas prasmes pārbaudītas gandrīz 1000 pedagogiem, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Kopumā Valsts valodas centrs veicis valsts valodas prasmju pārbaudes 43 Rīgas pirmsskolās un skolās, monitorējot pedagogu valsts valodas prasmes atbilstoši normatīvajām prasībām.

Valsts valodas centra pārbaudes Rīgā pamatā esot veiktas pirmsskolu izglītības iestādēs un tikai daļā Rīgas skolu.

Kopā tika konstatēti 187 gadījumi, kad valsts valodas zināšanas neatbilda prasībām. Daudzos gadījumos vairāki pedagogi vienlaicīgi bija piederīgi vairākām izglītības iestādēm, līdz ar to kopējais šādu pedagogu skaits bijis mazāks nekā konstatēto pārkāpumu faktu skaits, apgalvo pašvaldībā.

2022.gadā atbilstoši Valsts valodas centra publiskotajiem datiem no visām veiktajām pārbaudēm konstatēto pārkāpumu īpatsvars nepārsniedza 10%.

Kopumā pērn Rīgā 72 pedagogi izbeiguši darba tiesiskās attiecības, bet 23 atbilstoši regulējumam ir atstādināti uz trīs mēnešiem, kuru laikā viņiem bija jāpilnveido savas valodas prasmes.

Pašvaldībā norāda, ka valodas pārbaudes notiek jau vairākus gadus.

VVC informē pašvaldību par gadījumiem, kuros tiek konstatēta pedagogu valsts valodas zināšanu neatbilstība noteiktajam valsts valodas zināšanu līmenim. Šajos gadījumos tiek veiktas saruna ar izglītības iestādes vadību par rīcības soļiem problēmas novēršanai.

Pēc brīdinājuma saņemšanas daļa pedagogu ir uzlabojuši valsts valodas zināšanas atbilstoši prasībām, bet atsevišķās iestādēs daļa pedagogu darba attiecības neturpina.

Kopumā situācija nav raksturojama kā kritiska, bet, ņemot vērā jau tā nepietiekamo pedagogu skaitu, katra jauna vakance var radīt izaicinājumu kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai, skaidroja pašvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu