Krievijas GRU tur aizdomās par vēstuļbumbu izsūtīšanu Spānijā (2)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas armijas ģenerālštāba Galvenā pārvalde
Krievijas armijas ģenerālštāba Galvenā pārvalde Foto: Reuters/ScanPix

Aizdomās par vēstuļbumbu izsūtīšanu Spānijā novembrī un decembrī izmeklētāji tur Krievijas armijas ģenerālštāba Galveno pārvaldi, kas agrāk bija pazīstama kā Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU), vēsta laikraksts "New York Times" (NYT).

Izdevums atsaucas uz ASV amatpersonām, kas vēlējās palikt anonīmas.

Atrast vēstuļbumbu izsūtītājus izdevies, pateicoties koordinētām Spānijas policijas, kā arī ASV un Lielbritānijas izlūkdienestu darbībām, teikuši avoti.

Teroraktu izpildītāji ir ar GRU saistīti ultralabējās Krievijas impēriskās kustības biedri. Organizācija bāzējas Sanktpēterburgā, bet "tās aģenti darbojas visā Eiropā".

Spānijas policija viņiem uz pēdām izgājusi, jo tiem bijuši sakari ar vietējām ultralabējām kustībām.

Izpildītāju darbības koordinējuši GRU speciālistu sagatavošanas centra 29155.armijas daļas virsnieki. Šī struktūra ir bāzēta Maskavas austrumos.

Vēstuļbumbu izsūtīšanas mērķis bijis brīdināt Eiropas politiķus, ka Krievija var sarīkot teroraktus NATO valstīs, kas sniedz palīdzību Ukrainai, teikuši Spānijas izmeklētājiem tuvi avoti.

Viena vēstuļbuma nosūtīta Spānijas uzņēmumam "Instalaza", kas cita starpā ražo granātmetējus. Šie ieroči tiek piegādāti Ukrainai.

Gada nogalē vairākām Spānijas valsts iestādēm un stratēģiskajiem objektiem tika izsūtītas vēstuļbumbas.

Vairumu bumbu izdevās neitralizēt, un uzsprāga tikai Ukrainas vēstniekam adresēts sūtījums. Atverot sūtījumu, tika ievainots vēstniecības drošības dienesta darbinieks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu