Vīrietim pēc iekrišanas kanālā sāk asiņot acis (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Acs. Ilustratīvs attēls
Acs. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Kāds 18 gadus vecs vīrietis pēc iekrišanas kanālā Nīderlandē inficējies ar bīstamu baktēriju, kas likusi viņa acīm asiņot.

Pacients vērsās pie ārstiem pēc tam, kad vairākas dienas cieta no drudža un vemšanas. Viņa acīs bija asinsizplūdumi, acu baltumi bija dzeltenīgi, bet sirdsdarbība paātrināta, vēstīts izdevumā "Newsweek".

Pēc pārbaudēm atklājās, ka vīrietis saslimis ar leptospirozi – infekcijas slimību, ko izraisa baktērija leptospira. Inficēties ar to var, saskaroties ar inficētu urīnu vai dzīvnieku. Parasti šo slimību pārnēsā plaši sastopami dzīvnieki, piemēram, cūkas, govis, zirgi, suņi un grauzēji. Ārsti domā, ka šajā gadījumā pacients inficējies pēc iekrišanas kanālā trīs nedēļas pirms vēršanās slimnīcā.

Parasti leptospira organismā nokļūst caur brūcēm vai arī cilvēkam norijot inficētu šķidrumu vai ēdienu. Inficēties iespējams arī tad, ja inficēts ūdens skar acis, deguna gļotādu vai mutes iekšpusi. Pēc tam baktērija ar asinsriti izplatās pa visu organismu.

Ja infekcija netiek ārstēta, var tikt bojātas nieres un aknas. Tā var arī izraisīt asinsizplūdumus dažādās ķermeņa vietās, to skaitā acīs un pat plaušās. Retos gadījumos infekcija var nonākt smadzenēs, izraisot meningītu.

Katru gadu visā pasaulē notiek aptuveni pusmiljons inficēšanās gadījumu. Nāves risks no infekcijas ir 5 līdz 10 procenti. No infekcijas atbrīvoties var, lietojot antibiotikas.

Šajā gadījumā pacients atveseļojās ātri un jau pēc nedēļas varēja atstāt slimnīcu.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "New England Journal of Medicine case study".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu