Antarktikā atlūzis Londonas izmēra aisbergs. Klimata pārmaiņas nav vainīgas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Plaisa Branta šelfa ledājā
Plaisa Branta šelfa ledājā Foto: Reuters/ScanPix

No Antarktikas šelfa ledāja netālu no polārstacijas atlūzis teju Londonas izmēra aisbergs. Tas ir otrs tāda izmēra aisbergs, kas atlūzis vien divu gadu laikā.

Šeit gan uzreiz jāpiebilst, ka jaunā aisberga veidošanās ir dabisks process, kas nav saistīts ar klimata pārmaiņām, kuru dēļ paātrinās jūras ledus kušanas ātrums Arktikā un dažās Antarktikas teritorijās, vēsta ziņu aģentūra “AFP”.

Milzīgais aisbergs atlūzis no 150 metru biezā Branta šelfa ledāja desmit gadus pēc tam, kad zinātnieki šelfa ledājā atklāja lielas plaisas. Aptuveni pirms gada no šelfa ledāja atdalījās līdzīga izmēra ledājs.

“Šādi notikumi ir sagaidāmi un ir daļa no Branta šelfa ledāja dabiskās uzvedības. Tie nav saistīti ar klimata pārmaiņām,” teica glaciologs Dominiks Hodžsons.

Netālu esošā polārstacija, kurā pētnieki nodarbojas ar Branta šelfa ledāja novērošanu, necieta. Tiesa, mobilā polārstacija no 2016. līdz 2017. gadam drošības iemeslu dēļ tika pārvietota. Kopš tā laika polārstacijas darbinieki tur strādāja tikai Antarktikas vasaras laikā, kas ilgst no novembra līdz martam. Pašlaik tur atrodas 21 zinātnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu