Video ⟩ Raidījums: Saeima drīzumā varētu lemt par atļauju Šlesera tiesāšanas turpināšanai (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Ainārs Šlesers Saeimas ikgadējo ārpolitikas debašu laikā.
Saeimas deputāts Ainārs Šlesers Saeimas ikgadējo ārpolitikas debašu laikā. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeima drīzumā varētu lemt par deputāta Aināra Šlesera (LPV) izdošanu krimināllietas iztiesāšanas turpināšanai, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tiesībaizsardzības iestādes vērsušās Saeimā, prasot atļauju Šlesera tiesāšanai.

Tā dēvētajā otrajā digitālās televīzijas krimināllieta jau atrodas Rīgas apgabaltiesā, taču pēc Šlesera ievēlēšanas par Saeimas deputātu radās jautājums par to, vai viņu var turpināt tiesāt bez Saeimas piekrišanas. Šobrīd Saeimā saņemts lūgums dot atļauju, un Mandātu komisija par atļaujas došanu lems tuvāko nedēļu laikā.

Šlesers ar savas preses pārstāves starpniecību informēja Latvijas Televīziju, ka neliks nekādus šķēršļus lietas izskatīšanai un aicinās citus deputātus balsojumā dot atļauju krimināllietas iztiesāšanas turpināšanai. Vienlaikus politiķis noliedza vainu sev izvirzītajās apsūdzībās.

Jau ziņots, ka lietā apsūdzēts Šlesers, bijušais premjers Andris Šķēle, bijušais telekomunikāciju uzņēmuma "Tet" (tolaik "Lattelecom") valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds, bijušais Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe, bijušais uzņēmuma SIA "Hannu Digital" valdes loceklis Gintars Kavacis, toreizējais "Tet" komercdirektors Jānis Ligers, Biznesa daļas vadītājs Toms Ābele un Biznesa atbalsta daļas vadītājs Toms Meisītis.

Lietā apsūdzības celtas par darbībām saistībā ar 2008.gadā SM rīkoto konkursu TV programmu zemes apraides nodrošināšanai ciparformātā un uz tā pamata starp "Tet", "Hannu Digital" un LVRTC noslēgtajiem līgumiem.

Apsūdzēto personu darbības, prokuratūras ieskatā, bija vērstas uz to, lai šajā projektā un līgumattiecībās prettiesiski un nepamatoti iesaistītu "Hannu Digital", kā rezultātā uzņēmums ieguva "Tet" finanšu līdzekļus vairāku miljonu eiro apmērā, tādējādi nepamatoti arī sadārdzinot šo valsts mēroga projektu.

Apsūdzības ieskatā iespējami noziedzīgi iegūto summu ir aptuveni trīs miljoni eiro.

Apsūdzētajām personām inkriminētie nodarījumi notikuši 2008. un 2009.gadā, kad SM organizēja konkurss par ciparu televīzijas ieviešanu un pēc tam tika slēgti attiecīgi līgumi, iesaistot projektā "Hannu Digital".

Lai arī kriminālprocesā uzņēmums "Tet" nav pieteicies par cietušo, prokurors iepriekš paudis uzskata, ka šī iemesla dēļ lietas virzība nebūs apdraudēta.

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) 31.janvārī attaisnoja visus krimināllieta apsūdzētos. Tagad lieta tiek izskatīta apelācijas instancē.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu