Lielbritānija varētu nodot Ukrainai iznīcinātājus, taču ar vienu nosacījumu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas varasiestādes varētu piekrist kaujas iznīcinātāju nodošanai Ukrainai pēc Krievijas karaspēka izvešanas no okupētajām teritorijām. Par to, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, ziņo “The Telegraph”. Publikācijā nav norādīts, no kurām pozīcijām krieviem būtu jāatkāpjas.

Laikraksta sarunu biedri sacīja, ka lidmašīnu pārvietošana varētu notikt, “kad Krievija tiks padzīta no Ukrainas, un ukraiņiem būs jāveic gaisa kontroles misija, lai aizsargātu savu gaisa telpu”. Tomēr pašlaik šis jautājums nav prioritāšu vidū.

Tajā pašā laikā kāds cits augsta ranga avots aizsardzības struktūrās paudis bažas, ka Lielbritānijas Gaisa un Jūras spēki nesniedz būtisku ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku atbalstīšanā. Tiek atzīmēts, ka “ukraiņiem nepieciešama visu veidu bruņoto spēku līdzdalība”.

Tomēr sarunu biedri Jūras un Gaisa spēkos skaidroja, ka viņu ieroči ir sarežģītāk pielietojami, un sagatavošanās tam aizņem vairāk laika. Turklāt kopš 2022. gada vasaras Lielbritānijas flote māca ukraiņiem darboties ar diviem “Sandown” klases mīnu meklētājiem.

“Politico” jau iepriekš vēstīja, ka Ukraina pēc kaujas tankiem vēlas arī Rietumos ražotos iznīcinātājus, cerot šajā jautājumā uz Baltijas valstu atbalstu.

Ukrainas Gaisa spēku runas vīrs Jurijs Ignats sacījis, ka pašlaik jau ir zināms, kāda tipa lidmašīnas saņems Ukraina un cik ilgs laiks būs vajadzīgs, lai apmācītu šo lidmašīnu apkalpes.

Vēlāk kļuva zināms, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija “rūpīgi apspriedīs” ar sabiedrotajiem iespējas piegādāt Ukrainai iznīcinātājus F-16.

ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieka vietnieks Džons Finers ceturtdien MSNBC sacīja, ka ASV neizslēdz kaujas lidmašīnu piegādi Ukrainai. Uz jautājumu, vai ASV apsver iespēju piegādāt iznīcinātājus, Finers atbildēja, ka nav izslēdzis nevienu konkrētu ieroču sistēmu. Atbalsts tiks pielāgots Ukrainai vajadzībām. “Mēs to ļoti rūpīgi apspriedīsim,” sacīja Finers.

Arī Francija neizslēdz kaujas lidmašīnu piegādi Ukrainai. “Katrs pieprasījums mums ir jāizskata atsevišķi un visas durvis jāatstāj atvērtas,” ceturtdien Londonā sacīja Francijas Nacionālās asamblejas Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Tomass Gasiljū. “Redzēsim, kas notiks turpmākajās nedēļās, jo lietas virzās ātri,” pēc sarunām ar Lielbritānijas kolēģi Tobiasu Elvudu un aizsardzības ministru Benu Vollesu sacīja Gasiljū.

Pēc britu mediju ziņām, Gasiljū paziņojis, ka iznīcinātāju piegāde nedrīkst apdraudēt Francijas un Eiropas drošību un Krievijas agresijas karam pret Ukrainu nevajadzētu saasināties.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu