VIDEO ⟩ Zaļā komēta nāk! (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Astrofotogrāfs Viljams Takis, kas dzīvo Tartu, video un attēlos iemūžinājis komētu C/2002 E3. Zaļās komētas kustības vīrietis novēroja četru stundu garumā, vēsta medijs "Postimees".

Zaļā komēta iemūžināta 21. janvāra naktī. 

"Komēta tuvojas Zemei un līdz 1. februārim pietuvosies vistuvāk mums. Tā palidos garām Zemei 42 miljonu kilometru attālumā," sacīja Takis. 

Zaļā komēta.
Zaļā komēta. Foto: Viljam Takis

Jau ziņots, ka komētu C/2022 E3 (ZTF) pagājušā gada martā atklāja astronomi Kalifornijā, ASV, aprēķinot, ka tā apriņķo Sauli katrus 50000 gadu. Tas nozīmē, ka tā pēdējo reizi traucās gar mūsu planētu akmens laikmetā.

Komēta Zemei vistuvāk pietuvosies trešdienā un ceturtdienā, 1. un 2. februārī.

Tā šausies garām planētai 2,5 gaismas minūšu attālumā.

Komētas C/2022 E3 attēli parāda nelielu zaļu mirdzumu, kas, domājams, rodas no divatomiskā oglekļa klātbūtnes komētā. Molekula izstaro zaļu gaismu, ko ierosina saules starojuma ultravioletie stari.

Astronomi ar teleskopu palīdzību iemūžinājuši iespaidīgus komētas attēlus. Taču tā pēdējā laikā ir kļuvusi pietiekami spilgta, lai to varētu redzēt ar neapbruņotu aci, vismaz ļoti tumšos lauku apvidos ar minimālu gaismas piesārņojumu.

Kopš janvāra vidus komētu ir bijis vieglāk pamanīt ar teleskopu vai binokli. Tā ir redzama ziemeļu puslodē, debesīs satumstot, ja mākoņi to neaizsedz.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu