PTO komisija izmeklēs Ķīnas tirdzniecības ierobežojumus Lietuvai

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Pasaules tirdzniecības organizācija (PTO) iecels ekspertus, kuri pārbaudīs divas Eiropas Savienības (ES) sūdzības par Ķīnu saistībā ar patentiem un tirdzniecības ierobežojumiem Lietuvai, atklājis avots Ženēvā bāzētajā institūcijā.

PTO Strīdu izšķiršanas komitejas sēdē piektdien pieņemts lēmums par ES lūgto komisiju izveidi, atklājis avots, kurš vēlējies palikt anonīms. Komisiju izveide oficiāli pagaidām nav apstiprināta.

Pirms mēneša Ķīna bloķēja ES prasību PTO par divu komisiju izveidi. Vienai komisijai jāizskata, vai Ķīna likumīgi noteikusi ierobežojumus Lietuvas eksportam un ES eksportam, kurā ir Lietuvā ražotas preces. Šādi ierobežojumi spēkā ir kopš 2021.gada decembra.

Otrai komisijai jāizvērtē, vai Ķīnai ir likumīgas tiesības ierobežot ES augsto tehnoloģiju patentu turētāju pieeju ES tiesām, lai iedarbīgi aizsargātu un izmantotu savas tiesības.2020.augustā Ķīnas tiesas aizliedza ES augsto tehnoloģiju patentu turētājiem vērsties bloka tiesās sava intelektuālā īpašuma aizsardzībai.

Ķīna tiesības bloķēt var izmantot tikai vienu reizi, tādēļ ES prasību PTO iesniedza vēlreiz.

Lietuva 2021.gadā atļāva Taibei atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibei, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un bloķēja Lietuvas eksportu un importu. Saistībā ar to ES pērn vērsās PTO.

Eiropas Komisija uzstāja, ka nav pamatots Ķīnas aizliegums Lietuvas alkohola, liellopa gaļas, piena produktu, baļķu, kūdras un kviešu importam it kā veselības drošības apsvērumu dēļ. Pekina noliedz, ka pret Lietuvu vērstu nesamērīgus pasākumus.

PTO Strīdu izšķiršanas komitejas sēdē vairākas valstis, piemēram, ASV, Lielbritānija, Šveice, Norvēģija, Krievija, Indija un Brazīlija, paziņoja, ka patur sev trešās puses tiesības iesaistīties procesā.

PTO komisijas lietas var izskatīt vairākus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu