Armēnija vēršas ANO tiesā, lūdzot likt Azerbaidžānai izbeigt Kalnu Karabahas blokādi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalnu Karabaha.
Kalnu Karabaha. Foto: TOFIK BABAYEV/AFP

Armēnija pirmdien vērsusies ar lūgumu Starptautiskajā Tiesā Hāgā, aicinot to panākt, ka Azerbaidžāna izbeidz Kalnu Karabahas blokādi.

Armēnija vēlas, lai ANO tiesa liek Azerbaidžānai pārtraukt blokādi, kas liedz veikt piegādes uz strīdus reģionu, pirmdien tiesai sacīja Armēnijas pārstāvji.

Azerbaidžānas īstenotos pasākumus viņi raksturoja kā "etnisko tīrīšanu", piebilstot, ka aptuveni 120 000 Kalnu Karabahas armēņu ir atkarīgi no pārtikas, medicīnas un gāzes piegādēm. Attiecībā uz dažām precēm reģionā jau ieviesta kartiņu sistēma.

Armēnija arī norāda, ka varasiestādes vietējiem iedzīvotājiem neļauj izmantot lidostu humānajai palīdzībai.

Sagaidāms, ka tiesa lēmumu pieņems divu nedēļu laikā.

Azerbaidžāna savukārt apsūdz Armēniju, ka tā pa ceļu, kas savieno Armēniju un Kalnu Karabahu, piegādā ieročus un kājnieku mīnas, pārkāpjot pamiera nosacījumus. Armēnija šīs apsūdzības noraida.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par Azerbaidžānas sastāvdaļu, un neviena valsts nav atzinusi šī reģiona neatkarību.

Neatkarību Kalnu Karabaha pasludināja 1991.gadā. Tās atdalīšanās no Azerbaidžānas izraisīja karu starp Azerbaidžānu un Armēniju. Karā dzīvību zaudēja aptuveni 35 000 cilvēku, bet vairāk nekā miljons abās valstīs bija spiesti pamest savas dzīvesvietas.

2020.gada septembrī Armēnijas un Azerbaidžānas starpā atkal uzliesmoja karadarbība, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 6500 cilvēku.

Karadarbība ilga sešas nedēļas un beidzās 2020.gada 9.novembrī, kad Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas starpniecību noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu.

Saskaņā ar vienošanos armēņi zaudēja daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus tā dēvētās drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu