Raidījums: Liela daļa ceļu satiksmes negadījumu iemeslu nemaz netiek izpētīti (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Aizputināta automašīnas numurzīme.
Aizputināta automašīnas numurzīme. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Lai gan Latvija ir ieviesusi dažādas kampaņas un arī bargākus sodus, mūsu valstī aizvien daudz cilvēku smagi cieš un iet bojā ceļu satiksmes negadījumos. Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" atklāja, ka liela daļa ceļu satiksmes negadījumu iemeslu nemaz netiek izpētīti.

"Aizliegtais paņēmiens" noskaidroja, ka laika posmā no 2014. līdz 2019. gadam bojā gājuši 974 cilvēki un 452 gadījumos avārijas iemesls ir cits vai nav noskaidrots. Tie ir 46% gadījumu jeb teju puse.

Kāpēc par aptuveni pusi no visām avārijām ar bojā gājušiem nav skaidri minēti iemesli? Viena no galvenajām atbildēm, ka tie īsti arī nemaz netiek noskaidroti, ja tas nav nepieciešams izmeklēšanas vajadzībām, vainīgā noskaidrošanai. Tāpat jāņem vērā, ka policija nereti nevar noskaidrot avārijas iemeslus.

Latvijā atbildīga par avāriju analīzi ir Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Tās Informācijas tehnoloģiju departamenta statistikas datu apstrādes vadītājs Juris Kreicbergs pastāstīja: "Ar Valsts policiju mums ir vienošanās, ka mēs šos datus uzlabosim, bet tas jāizdara secīgi. Un primāri tas ir pieskaņoties tam, ko dara Eiropā. Lai tomēr varētu vieglāk salīdzināt pirmkārt ar citām Eiropas Savienības valstīm un ar citām pasaules valstīm."

Kreicbergs arī norādīja, ka CSDD grib izmantot citu valstu pieredzi. "Pēc būtības ir pasaulē daudz pētīts, daudz izzināts, un ir valstis, uz kurām skatīties, kam šobrīd ir četras piecas reizes mazāks bojā gājušo skaits nekā Latvijā uz iedzīvotāju skaitu. Īpaši šīs valstis ir vairāk pētījušas un rīkojušās saistībā, piemēram, ar pētījumiem."

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu