Ziemeļvalstu žurnālisti nosoda starptautisko organizāciju par iecietību pret Krieviju (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļvalstu žurnālistu arodbiedrības apsūdzējušas Starptautisko Žurnālistu federāciju (IFJ) koruptīvā darbībā un nedemokrātiskās darba metodes, ņemot vērā tās iecietību pret Krievijas valsts mediju žurnālistiem.

"Mēs to saucam par koruptīvu darbību," ziņu aģentūra "Reuters" citē Somijas žurnālistu arodbiedrības vadītājas Hannas Aho teikto.

"Mēs nolēmām iesniegt atlūgumu kopā ar Norvēģijas, Dānijas un Islandes savienībām," viņa piebilda.

Ziemeļvalstu arodbiedrības vairāku gadu garumā mēģinājušas risināt problēmas IFJ iekšienē, bet pēdējais piliens bijusi IFJ nostāja Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara apstākļos, kad federācija nav spērusi nekādus soļos pret Krievijas Žurnālistu savienību par korespondentu punktu izveidošanu okupētajās Ukrainas teritorijās, skaidroja Aho.

Somijas arodbiedrība pavēstīja, ka pametīs IFJ 31.jūlijā.

Zviedrijas žurnālistu arodbiedrība paziņoja, ka neizslēdz iespēju izstāties no IFJ vēlāk šogad, taču tā pirms lēmuma pieņemšanas analizēs pārējo Ziemeļvalstu soli.

Norvēģijas žurnālistu arodbiedrības vadītājs Dāgs Idars Trigestads paziņoja, ka situācija sasniegusi kritisko punktu, kad IFJ "pasīvi pieņēma, ka Krievijas savienība sākusi darbu vairākos okupētajos Ukrainas apgabalos".

Kā norādīja Trigestads, IFJ parādīja līdzīgu pieeju attiecībā uz Gruzijas Abhāzijas reģionu, kur Krievija pēc 2008.gada kara ar Gruziju izveidoja militārās bāzes.

"Uz to tika norādīts, taču nekas netika darīts. Mēs nevaram būt daļa no šādas organizācijas," pavēstīja Trigestads.

Dānijas arodbiedrības vadītāja Tīne Johansena apsūdzēja IFJ, ka tā atļāvusi Krievijas žurnālistu savienībai īstenot agresīvu kursu Ukrainā.

"Mēs esam sasnieguši punktu, kurā sakām, ka vairs nevaram piedalīties," pavēstīja Johansena. "Tas nav viegls lēmums, taču mēs nevaram būt starptautiskas žurnālistu savienības biedri, kas skaidri neizsakās par preses brīvību, un kuras vēlēšanas un lēmumu pieņemšanas procesi nepavisam neatbilst mūsu prasībām pēc caurskatāmības."

Ziemeļvalstu organizācijas ir izveidojušas darba grupu, lai nodrošinātu, ka to locekļi arī turpmāk var saņemt starptautiskās preses kartes.

IFJ apgalvo, ka tās izpildkomiteja esot iniciējusi oficiālu procesu, lai apturētu Krievijas Žurnālistu savienības dalību organizācijā un to izslēgtu.

IFJ pārstāv 146 valstu 600 000 žurnālistu un sevi dēvē par "globālu žurnālistu balsi", no kuriem daudzi cenšas atmaskot korupciju un likumpārkāpumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu