"Dubļu vēsturnieks" upes dūņās atrod senu romiešu krūku (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Twitter / Mud Historian (Malcolm Russell)

Kāds vīrietis no Londonas, kurš nodarbojas ar dārgumu meklēšanu upju dūņās, ticis pie ļoti īpaša atraduma – gandrīz neskartas, senas un retas romiešu krūkas.

Malkolms Rasels pārsteidzošo artefaktu no upes dūņām izvilka pagājušajā nedēļā, kad Temzas ūdeņi bija ievērojami atkāpušies. Londonas muzeja arheologi uzskata, ka krūka varētu būt radīta mūsu ēras 2. gadsimtā, raksta "CNN".

Rasels pēc tam teica, ka tāda veida atradums bija ļoti augstu viņa sapņu atradumu sarakstā. Viņa ieraksts un krūkas attēls mikroblogošanas vietnē “Twitter” saņēmis plašu uzmanību.

Rakņāšanās pa dūņām populāra bija jau Viktorijas laikmetā. Tas ir process, kad Temzas ūdeņu atkāpšanās laikā cilvēks šņakarējas pa dūņām un dubļiem, cerot atrast interesantus vēsturiskus objektus.

Rasels ar to nodarbojas jau septiņus gadus, sakot, ka tas ir ļoti aizraujoši. Tu nekad nezini, ko atradīsi. Varbūt tikai sarūsējušas naglas, bet varbūt, lūk, teju divus tūkstošus gadu senu krūku.

Parasti gan izdodas atrast tikai senu māla priekšmetu lauskas, tomēr, kad es iebāzu roku ūdenī, aizķēru pirkstu aiz osas, manā priekšā parādījās teju neskarta romiešu krūka.

“Es biju tik pārsteigts un sajūsmināts, ka gandrīz izgāzu smiltis un dubļus no krūkas, tomēr tad atcerējos, ka draugs man reiz teica, ka to nevajadzētu darīt, jo Londonas muzejam tīk neskartus traukus pārbaudīt ar rentgenstariem, lai noskaidrotu, kas tajos uzglabāts,” stāstīja Rasels.

Viņš arī zināja stāstīt, ka pēdējos septiņos vai astoņos gados viņam dūņās gadījies redzēt tikai dažas tāda izmēra lietas. Jaunatklātajai krūkai trūkst vienas osas, tomēr visādi citādi tā ir vesela.

Muzejā Raselam pastāstīja, ka tas patiešām ir rets atradums. Pastāv liela iespēja, ka krūkā tika glabāts vīns vai kāds cits šķidrums. Tiesa, pagaidām vēl nav veiktas krūkas analīzes un citi pētījumi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu