CVK ir jābūt politiski neietekmējamai, pauž jaunievēlētā vadītāja Saulīte (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristīne Saulīte.
Kristīne Saulīte. Foto: Zane Bitere/LETA

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ir jābūt politiski neietekmējamai, ņemot vērā iestādes atbildību vēlētāju priekšā saglabāt uzticību vēlēšanu procesam, šodien jaunievēlētās CVK pirmajā sēdē sacīja komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Gan Saulīte, gan komisijas locekļi diskusijās akcentēja, ka CVK ir jāstrādā kā vienotai komandai, nedaloties koalīcijas un opozīcijas partiju pārstāvjos.

Vairāki komisijas locekļi akcentēja, ka CVK laikus jātiek skaidrībā, cik daudz finanšu līdzekļi būs nepieciešami no valsts budžeta.

"Latvija pirmajā vietā" (LPV) virzītais CVK loceklis Ringolds Balodis vērsa uzmanību ļoti sarežģītajai CVK situācijai ar nepieciešamo finansējumu un tam, ka ziņas no Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem liecina, ka 2023. gada valsts budžeta projektā vajadzīgie papildu līdzekļi nav piešķirti.

Balodis sēdē pie koalīcijas virzītajiem CVK pārstāvjiem interesējās par valdību veidojošo partiju nostāju nepieciešamās naudas piešķiršanas jautājumā.

Uz to, ka CVK 2023. gada valsts budžeta projektā nav "iebudžetēti" nepieciešamie līdzekļi, norādīja arī "Jaunās vienotības" (JV) virzītā CVK locekle Sanita Stelpe-Segliņa, kura uzsvēra, ka CVK laikus jāapkopo informācija par vajadzīgajām finansēm ne tikai informācijas tehnoloģiju jomai, bet arī CVK kopējās kapacitātes palielināšanai.

Stelpe-Segliņa vērsa uzmanību, ka CVK jāsagatavo kvalitatīvs pamatojums finansējuma prasīšanai, lai spētu to atbilstoši pamatot.

CVK priekšsēdētāja Saulīte norādīja, ka jau nākamnedēļ tiks runāts, kā virzīties uz priekšu arī finanšu jautājumos.

Pirms tam "pamatīgi jāiet cauri" gan pašlaik pieejamajiem līdzekļiem, gan arī turpmākajām vajadzībām, skaidroja Saulīte.

Komisijas sēdē no CVK darbiniekiem izskanēja vairāki mērķi, kam nepieciešama nauda, tajā skaitā Eiropas Parlamenta vēlēšanām nepieciešamās informācijas tehnoloģiju sistēmas izveidošanai.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien ievēlēja CVK jauno sastāvu, un par CVK priekšsēdētāju tika ievēlēta Pasaules Brīvo latviešu apvienības bijusī vadītāja Saulīte.

CVK vēl septiņos citos vakantajos amatos ievēlētas arī JV virzītā kandidāte Stelpe-Segliņa, "Apvienotā saraksta" pieteiktā pretendente, juriste, Eiropas kustības "Fair Play" ("Godīga spēle") viceprezidente Baiba Veisa un Zaļo un zemnieku savienības kandidāte Dzintra Kusiņa, kura ir CVK locekle kopš 2011.gada.

Tāpat CVK ievēlēti NA virzītais pretendents, ilggadējs CVK sekretārs Ritvars Eglājs, "Progresīvo" kandidāts, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, Latvijas Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors, uzņēmējs un ilggadējais diplomāts Aldis Austers, LPV virzītais pretendents, tiesību zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors Balodis un "Stabilitātei" kandidāte, kādreizējā partijas "Saskaņa" deputāta palīdze Saeimā Katarina Ogorodņika.

Par CVK locekli Augstākās tiesas (AT) plēnums pērn decembrī atkārtoti ievēlēja AT jeb Senāta Civillietu departamenta senatori Mariku Senkāni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu