Turcijas uzņēmumi piegādājuši Krievijai militāriem nolūkiem izmantojamu amerikāņu elektroniku (4)

TVNET/LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Neraugoties uz ASV sankcijām un pārkāpjot ASV eksporta kontroli, Turcijas kompānijas ir eksportējušas uz Krieviju tās armijai vajadzīgu amerikāņu elektroniku, rezerves daļas un citas preces, ziņoja ASV laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ).

"Turcijas kompānijas pagājušajā gadā eksportēja desmitiem miljonu ASV dolāru vērtībā mašīnas, elektroniku, rezerves daļas un citas preces, kas nepieciešamas Krievijai tās bruņotajiem spēkiem; tas noticis saskaņā ar tirgus datu izpēti, kas parāda, kā Maskava var uzturēt savus militāros centienus, neraugoties uz starptautiskajām sankcijām," rakstīja WSJ.

Preču piegādi uz Krieviju veikušas vismaz 13 Turcijas kompānijas, eksportējot preces, kuru kopējā vērtība bija 18,5 miljoni dolāru. Tika eksportētas plastmasas, gumijas izstrādājumi un transporta līdzekļi. Šīs preces tika piegādātas 10 Krievijas uzņēmumiem, pret kuriem ASV agrāk ieviesa sankcijas par to lomu Krievijas iebrukumā Ukrainā.

Žurnālisti pēc datu analizēšanas secināja, ka Turcijas kompānijas nosūtījušas uz Krieviju vismaz trīs partijas amerikāņu ražojuma preču. Turklāt no marta līdz oktobrim Turcijas uzņēmumi eksportēja uz Krieviju liftus, elektrības ģeneratorus, iespiedshēmas plates un citas ASV ražotas preces 15 miljonu dolāru vērtībā, pārkāpjot ASV eksporta kontroli.

Starp šo preču saņēmējiem bija Krievijas uzņēmuma "Taktičeskije raketi" meitaskompānija, kas ražo bruņojuma sistēmas Krievijas flotei, un kompānija "Promtehnologija", kas ir pakļauta sankcijām par šauteņu ražošanu Krievijas armijai.

Starp Turcijā iegādātajām precēm bija arī kravasmašīnu stūres un filtri ASV ražotiem motoriem. Krievija iepirkusi amerikāņu ražojuma konveijerus un liftus gandrīz astoņu miljonu dolāru vērtībā.

WSJ ziņoja, ka ASV Finanšu ministrijas ierēdņi apmeklējuši Turciju, Apvienotos Arābu Emirātus un Omānu, lai šajās valstis tiktu izbeigta Krievijas militāro iepirkumu tīklu darbība. Pērnā gada beigās augsta ranga ASV ierēdņi brīdināja Turciju, ka tās pilsoņiem var draudēt naudassods vai cietumsods par ASV ražotu lidmašīnu apkalpošanu, kas veic reisus uz Krieviju vai no Krievijas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu