Trampa administrācijas laikā bijuši trīs incidenti ar Ķīnas spiegošanas baloniem (6)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā Savienoto Valstu kontinentālo daļu trīsreiz šķērsojuši iespējamie Ķīnas spiegošanas baloni, taču par šiem incidentiem kļuvis zināms tikai pēc Džo Baidena kļūšanas par prezidentu, svētdien raidorganizācijai CNN norādīja kāda augsta Baidena administrācijas amatpersona.

Nav zināms, kā Baidena administrācija uzzināja par iepriekšējiem incidentiem, kas notikuši laikā, kad ASV prezidenta amatu ieņēma viņa priekšgājējs Tramps.

Izlūkošanas iestāžu pārstāvji ir gatavi galvenajām bijušās Trampa administrācijas amatpersonām sniegt informāciju par Ķīnas izlūkošanas programmu, kas pēdējo gadu laikā varētu būt tikusi pielietota piecos kontinentos.

ziņots, ceturtdien Pentagons paziņoja, ka virs ASV ziemeļrietumu daļas, kur atrodas slepenas aviobāzes un stratēģisko raķešu pazemes glabātavas, lidinoties Ķīnas izlūkošanas balons. ASV armija to notrieca sestdien, kad balons atradās virs Atlantijas okeāna.

Pentagons pagājušonedēļ ziņoja, ka vēl viens iespējamais Ķīnas spiegošanas balons esot pamanīts virs Latīņamerikas.

Pēc sākotnējā paziņojuma par ASV atklāto balonu Pentagons paziņoja, ka arī Trampa administrācijas laikā esot bijuši līdzīgi incidenti. Taču bijušais Trampa administrācijas aizsardzības sekretārs Marks Espers piektdien sacīja, ka šis paziņojums viņu esot "pārsteidzis".

"Neatceros, ka kādreiz kāds būtu ienācis manā birojā vai ka kādreiz būtu lasījis, ka ķīnieši ASV uzsūtījuši izlūkošanas balonu," viņš teica raidorganizācijai CNN.

Savukārt Tramps sociālo tīklu platformā "Truth Social" ziņas, ka Ķīnas spiegošanas baloni virs ASV novēroti viņa administrācijas laikā, nosauca par "viltus dezinformāciju".

Pēc tam Baidena administrācija precizēja, ka tas, ka šādi incidenti notikuši, esot atklājies tikai pēc Trampa pilnvaru beigām. Tomēr Baidena administrācijas pārstāvji neizpauž, kā vai kad incidenti tika atklāti.

Savukārt CNN svētdien vēstīja, ka Pentagons informējis ASV kongresmeņus par iepriekšējiem incidentiem, kad Trampa administrācijas laikā baloni lidojuši netālu no Teksasas un Floridas štata. Nav zināms, vai baloni lidoja virs ASV teritorijas, vai arī to teritoriālajos ūdeņos.

Zināms, ka vēl viens Ķīnas spiegošanas balons īslaicīgi lidojis virs ASV teritorijas neilgi pēc Baidena stāšanās amatā.

Tiek pētīts, ar kādām tehnoloģijām aprīkots sestdien notriektais balons.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu