Igaunija oficiāli atsauc vēstnieku Krievijā; arī Krievijas vēstnieks atstāj Tallinu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidents Alars Kariss
Igaunijas prezidents Alars Kariss Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijas prezidents Alars Kariss parakstījis rīkojumu par valsts vēstnieka Maskavā atsaukšanu, un arī Krievijas vēstnieks Tallinā otrdien atstāj amatu, abu valstu diplomātiskajām attiecībām saasinoties saistībā ar Krievijas karu Ukrainā.

Kariss rīkojumu par vēstnieka Margusa Laidres atsaukšanu parakstīja pirmdien. Laidre Igaunijas vēstnieks Krievijā bija kopš 2018.gada jūnija.

Igaunijas vēstniecība Maskavā otrdien sociālajos tīklos informēja, ka vēstnieks atvadās no kolēģiem. Vienlaikus slēgt vēstniecību Maskavā Igaunija neplāno.

Janvāra vidū Laidre tika izsaukts uz Krievijas Ārlietu ministriju, kur tika informēts, ka Maskava pazemina savstarpējās diplomātiskās pārstāvniecības līmeni līdz pagaidu pilnvarotā lietveža līmenim un viņam līdz 7.februārim jāatstāj Krievija.

Reaģējot uz tādu Krievijas lēmumu, tajā pašā dienā Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu paziņoja, ka Igaunija ievēros vienlīdzības principu un arī Krievijas vēstniekam Tallinā Vladimiram Ļipajevam līdz 7.februārim jāatstāj valsts.

Pirms tam 11.janvārī Igaunija informēja Krievijas vēstnieku par lēmumu, ka līdz 1.februārim Krievijai jāsamazina vēstniecības Tallinā darbinieku skaits līdz astoņiem diplomātiem un 15 administratīvajiem, tehniskajiem un apkalpojošajiem darbiniekiem. Lēmuma mērķis ir panākt līdzvērtīgu darbinieku skaitu Krievijas un Igaunijas diplomātiskajās pārstāvniecībās Tallinā un Maskavā.

Savukārt 23.janvārī Latvija nolēma pazemināt diplomātiskās pārstāvniecības līmeni Krievijā un no 24.februāra atsauca savu vēstnieku Maskavā Māri Riekstiņu. ĀM uzdevusi arī Krievijas vēstniekam Rīgā Mihailam Vaņinam līdz 24.februārim atstāt Latviju.

Jau vēstīts, ka reaģējot uz Krievijas karavīru pastrādātajām zvērībām Kijivas piepilsētā Bučā, Lietuvas valdība pērn aprīlī nolēma pazemināt Lietuvas un Krievijas diplomātiskās pārstāvniecības līmeni un izraidīja no valsts Krievijas vēstnieku Lietuvā Alekseju Isakovu. Tikmēr Lietuvas vēstnieks Krievijā tika atsaukts 1.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu