Briežos joprojām saglabājušies agrīnie Covid-19 varianti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltastes briedis
Baltastes briedis Foto: Unsplash

Covid-19 varianti alfa, gamma un delta vairs necirkulē starp cilvēkiem, tomēr, kā izrādās, joprojām “dzīvojas” baltastes briežos (odocoileus virginianus).

Ziemeļamerikā šie dzīvnieki ir visvairāk izplatītie lielie zīdītāji. Zinātniekiem gan nav īsti skaidrs, vai brieži šos vīrusa variantus varēs pārnēsāt ilgtermiņā.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, Kornela Universitātes pētnieki izanalizēja 5700 baltastes briežu limfmezglu paraugus, kas savākti no 2020. līdz 2022. gadam, un salīdzināja tos ar Ņujorkas štata iedzīvotājos atrasto vīrusa variantu ģenētiskajām sekvencēm.

Pētnieki atklāja, ka vīrusi briežos ir mainījušies, kas liecina, ka tie starp šiem dzīvniekiem ir cirkulējuši mēnešiem ilgi.

“Viens no pārsteidzošākajiem atklājumiem šajā pētījumā bija tas, ka trīs varianti – alfa, gamma un delta – šo savvaļas dzīvnieku populācijās cirkulēja reizē,” paziņojumā teica pētnieks Djego Dīls.

Kad pētnieki briežos atklāja vīrusa variantus, cilvēkos tie jau, cik zināms, vairs necirkulēja vismaz sešus mēnešus.

Brieži ar Covid-19 inficējās, kontaktējoties ar cilvēkiem. Iespējams, medībās, savvaļas dzīvnieku barošanas laikā vai ar notekūdeņiem.

Lai noskaidrotu, vai šie varianti laika gaitā pazudīs no briežiem, vai arī izplatīsies tālāk citos savvaļas dzīvniekos, ir nepieciešami tālāki pētījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu