Jupiters nu oficiāli kļuvis par Saules sistēmas bagātnieku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jupiters
Jupiters Foto: AP/NASA/Scanpix

Jupiters jau iepriekš bija Saules sistēmas karalis, tomēr tagad jauns atklājums masīvo planētu padarījis vēl majestātisku, proti, nu tam oficiāli ir visvairāk mēnešu Saules sistēmā.

Nupat Jupitera orbītā atklāti 20 jauni mēneši, tāpēc tagad milzu planētai kopumā pieder 92 mēneši. Tas pārspēj Saturnu, kuram ir 83 mēneši, raksta "Live Science".

Jaunatklātie mēneši ir mazi – 1 līdz 3,2 kilometri diametrā – un lielākajai daļai no tiem ir ļoti plata orbīta. Deviņiem no 12 mēnešiem vajadzīgas vairāk nekā 550 dienas, lai apriņķotu Jupiteru retrogrādā. Tas nozīmē, ka tie riņķo pretēji Jupitera rotācijas virzienam.

Mēnešus 2021. un 2022. gadā atklāja ASV astronoms Skots Šepards. Pirms tos varēja oficiāli apstiprināt, bija pilnībā jāizseko to orbītas. Nu visi 12 mēneši beidzot ir oficiāli atzīti par Jupitera mēnešiem.

Zināmākie Jupitera satelīti ir tā četri Galileja pavadoņi, kurus 1610. gadā atklāja slavenais astronoms Galileo Galilejs, proti: Jo, Eiropa, Ganimēds un Kallisto.

Jupiters un tā četri pavadoņi
Jupiters un tā četri pavadoņi Foto: Wikimedia Commons

Šogad Eiropas Kosmosa aģentūra plāno uz Jupiteru nosūtīt zondi “JUICE”, kuras uzdevums būs pētīt šos četrus milzīgos mēnešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu