Austrija draud bloķēt ES samita deklarāciju par migrāciju (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas kanclers Karls Nēhamers
Austrijas kanclers Karls Nēhamers Foto: AP/Scanpix

Austrijas kanclers Karls Nēhamers intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" atzinis, ka ir gatavs bloķēt šonedēļ paredzētā Eiropas Savienības (ES) samita gala dokumentu, ja netiks panākta konkrēta vienošanās par nelegālās imigrācijas apkarošanu.

Ar tukšiem vārdiem nepietiek, trešdien publicētajā intervijā uzsvēris Nēhamers.

Viņš aicinājis uz "nepārprotamu apņemšanos" stiprināt ES ārējo robežu aizsardzību un šim nolūkam atvēlēt bloka līdzekļus.

Janvārī Vīne pieprasīja divus miljardus eiro no ES budžeta žoga pagarināšanai uz Bulgārijas robežas ar Turciju.

Taču Eiropas Komisija (EK) joprojām mēģina iegalvot, ka robežžogi neesot efektīvi nelegālo imigrantu skaita samazināšanai un apšauba ES līdzekļu izmantošanu to būvniecībai.

Vēl 2021. gada oktobrī, kad Baltkrievija organizēja masveida nelegālo imigrantu plūsmu uz ES, 12 bloka dalībvalstis, tajā skaitā Austrija, Polija un Ungārija, kā arī trīs Baltijas valstis pieprasīja EK finansēt žogu būvniecību uz ES ārējām robežām.

Taču EK un dažas bloka dalībvalstis, īpaši Vācija, šo ideju noraidīja.

Pirms samita, kas sāksies ceturtdien, astoņas ES dalībvalstis - Austrija, Dānija, Igaunija, Grieķija, Latvija, Lietuva, Malta un Slovākija - atkal nosūtījušas vēstuli EK un Eiropadomei, pieprasot stiprināt bloka ārējās robežas.

Vēstulē uzsvērts, ka pašreizējā patvēruma piešķiršanas sistēma ir sabrukusi un pamatā kalpo cilvēku kontrabandistu interesēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu