Latvija ar 70 000 eiro atbalstīs zemestrīcē Sīrijā cietušos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KARIM SAHIB/AFP

Latvija atbalstīs Sīrijas iedzīvotājus ar 70 000 eiro zemestrīces izraisīto seku mazināšanai, otrdien lēma valdībā.

Ārlietu ministrija (ĀM) norādīja, ka 6.februārī Sīrijas ziemeļrietumus un Turcijas dienvidaustrumus satricināja 7,8 un 7,5 balles spēcīgas zemestrīces, nodarot nopietnus postījumus un izraisot ievērojamu upuru skaitu. Saskaņā ar ANO datiem bojāgājušo skaits kopumā ir jau pārsniedzis 37 tūkstošus.

ĀM atzīmē, ka Latvija jau ir izvērtējusi palīdzības sniegšanas iespējas Turcijai, kurā identificēts lielākais zemestrīces upuru skaitu.

Pēc ĀM paustā, lai gan Sīrijā oficiālais cietušo un bojāgājušo skaits ir salīdzinoši mazāks, starptautiskās palīdzības vajadzības Sīrijas iedzīvotājiem ir ievērojami lielākas, jo glābšanas darbus būtiski apgrūtina kopš 2011.gada valstī notiekošais pilsoņkarš. Turklāt apgrūtinātās palīdzības piekļuves dēļ visdrīzāk upuru un cietušo skaits būtiski pārsniedz publiskoto.

ĀM akcentē, ka saskaņā ar ANO datiem Sīrijā zemestrīcē bojāgājušo skaits ir sasniedzis gandrīz 6000, taču glābšanas darbi turpinās un faktiskais upuru skaits visdrīzāk ir ievērojami lielāks. Jau vairāk nekā desmit gadus Sīrijā notiekošā pilsoņkara dēļ zemestrīcē cietušās teritorijās valsts ziemeļrietumos ir plaši postījumi. Turklāt tās galvenokārt atrodas dažādu pret Bašara al Asada režīmu noskaņotu politisko un militāro grupējumu kontrolē, kas ievērojami apgrūtina glābšanas darbus un palīdzības sniegšanu civiliedzīvotājiem, daudzi no kuriem ir bēgļi vai iekšēji pārvietotās personas.

Asada režīms jau ir paziņojis, ka visa starptautiskā palīdzība ir piegādājama tikai caur Damasku, nevis pāri Turcijas robežai. Pilsoņkara apstākļos ir būtiski cietusi valsts kritiskā infrastruktūra un vājinātas kompetento iestāžu spējas sniegt palīdzību iedzīvotājiem. Palīdzības sniegšanu apgrūtina arī pret Sīriju noteiktie ierobežojošie pasākumi, taču patlaban notiek diskusija par iespējamajiem risinājumiem, lai iedarbinātu humānos izņēmumus un sniegtu pēc iespējas plašāku palīdzību Sīrijas iedzīvotājiem.

Latvija veiks iemaksu ANO Humāno lietu koordinācijas biroja (OCHA) norādītajā kontā. Ņemot vērā starptautisko organizāciju ierobežoto klātbūtni Sīrijā, OCHA ir viena no dažām ANO struktūrām, kas ilgstoši darbojas valstī, ne tikai sniedzot palīdzību Sīrijas iedzīvotājiem, bet arī nodrošinot palīdzības pārrobežu koordināciju. Iemaksas OCHA arī nodrošinātu, ka tiek sniegts kritiski nepieciešamais atbalsts Sīrijas civiliedzīvotājiem, vienlaikus finansējumam nenonākot Asada režīma vai teroristisko grupu rīcībā.

Izdevumus 70 000 eiro apmērā kompensēs no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu