Rietumi nosoda Izraēlu par deviņu apmetņu atzīšanu Rietumkrastā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AHMAD GHARABLI

Rietumvalstis trešdien nosodījušas Izraēlas valdības plānus legalizēt deviņas nelegālās ebreju apmetnes okupētajā Rietumkrastā.

"Mēs esam ļoti noraizējušies par Izraēlas lēmumu virzīt uz priekšu gandrīz 10 000 mājokļu vienību būvniecību un sākt procesu, lai ar atpakaļejošu datumu legalizētu deviņus priekšposteņus Rietumkrastā, kas iepriekš bija nelikumīgi saskaņā ar Izraēlas likumiem," paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Itālijas ārlietu ministri nāca klajā ar līdzīgiem paziņojumiem.

"Mēs stingri iebilstam pret šīm vienpusējām darbībām, kas kalpos tikai spriedzes saasināšanai starp izraēliešiem un palestīniešiem un graus centienus panākt divu valstu risinājumu sarunu ceļā," paziņoja ministri.

Jau vēstīts, ka Izraēlas valdība svētdien oficiāli atzina deviņas ebreju apmetnes okupētajā Rietumkrastā.

Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz nesenajiem uzbrukumiem Jeruzalemē, koros gājuši bojā desmit izraēlieši, paziņoja premjerministra Benjamina Netanjahu kanceleja.

Deviņas apmetnes "pastāvējušas daudzus gadus, dažas no tām pastāvējušas desmitgadēm ilgi," norādīja premjera kanceleja.

Šī ir pirmā reize kopš Netanjahu valdības nākšanas pie varas pirms diviem mēnešiem, kad tiek apstiprināta jaunu dzīvojamo māju būvniecība ebreju apmetnēs okupētajās teritorijās.

Izraēla okupēja Rietumkrastu un Austrumjeruzalemi Sešu dienu kara laikā 1967.gadā. Okupētajās teritorijā šobrīd izveidoti vairāk nekā 200 apmetņu, kurās kopumā mīt aptuveni 600 000 izraēliešu.

2016.gadā ANO Drošības padome atzina, ka šo apmetņu izveidošana ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, un aicināja Izraēlu apturēt jebkādu būvniecību šajās apmetnēs.

Rietumu ārlietu ministri paziņoja, ka sekos līdzi situācijai Izraēlā, un aicināja visas iesaistītās puses izvairīties no darbībām, kas var vēl vairāk saasināt spriedzi reģionā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu