EP deputāti pieprasa ratificēt Konvenciju par vardarbības pret sievietēm apkarošanu (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vardarbība pret sievietēm
Vardarbība pret sievietēm Foto: Eiropas parlaments

Eiropas Parlaments (EP) prasa Eiropas Savienībai (ES) rīkoties saskaņā ar Eiropas Kopienu Tiesas atzinumu un ratificēt Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē apkarošanu, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņš atzīmē, ka rezolūcijā, kas pieņemta ar 469 balsīm par, 104 pret un 55 atturoties, teikts, ka Stambulas konvencija joprojām ir starptautiskais standarts un galvenais instruments, lai izskaustu ar dzimumu saistītu vardarbību, tostarp vardarbību ģimenē. Deputāti stingri nosoda dažu dalībvalstu mēģinājumus atcelt jau veiktos pasākumus Stambulas konvencijas īstenošanai un aicina pilnībā īstenot konvenciju.

EP deputāti nosoda dažu dalībvalstu pretdarbību dzimumu līdztiesībai, sieviešu tiesībām un Stambulas konvencijai, piemēram, Polijā, kur valdība vēlas atsaukt ratifikāciju un ir ieviesusi faktisku abortu aizliegumu. Viņi arī pieprasa, lai dalībvalstu iestādes apkarotu dezinformāciju, kas vērsta pret par konvenciju.

Sešus gadus pēc konvencijas parakstīšanas ES joprojām nav tai oficiāli pievienojusies, jo dažas dalībvalstis to atteikušās ratificēt. Tomēr ES Tiesas 2021.gada 6.oktobra atzinumā norādīts, ka ES var ratificēt Stambulas konvenciju arī bez visu dalībvalstu piekrišanas.

EP deputāti pauž, ka ES pievienošanās Stambulas konvencijai neatbrīvo dalībvalstis no pienākuma to pašām ratificēt, un mudina atlikušās sešas dalībvalstis - Bulgāriju, Čehiju, Ungāriju, Latviju, Lietuvu un Slovākiju - nekavējoties ratificēt konvenciju.

EP deputāti uzsver, ka krimināltiesības ir tikai daļa no visaptverošas atbildes uz vardarbību pret sievietēm un citiem dzimumbalstītiem vardarbības veidiem. Viņu ieskatā, ir jāpievēršas arī prevencijai, aizsardzībai un kriminālvajāšanai.

Visiem iesaistītajiem dalībvalstu speciālistiem, tostarp tiesībaizsardzības iestādēm, tiesu iestādēm un prokuroriem, būtu jānodrošina "dzimumsensitīva" apmācība, procedūras un vadlīnijas, kā arī jāsniedz atbalsts un aizsardzības pasākumi, izmantojot uz cietušajiem vērstu pieeju.

Trešdaļa ES sieviešu, proti, aptuveni 62 miljoni, ir piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību, savukārt vairāk nekā puse jeb 55% sieviešu ES vismaz vienu reizi kopš 15 gadu vecuma ir piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu