Pirmo reizi Alcheimera slimība diagnosticēta deviņpadsmitgadīgam jaunietim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ķīnas neirologi Alcheimera slimību diagnosticējuši deviņpadsmitgadīgam jaunietim, padarot viņu par jaunāko cilvēku pasaulē, kuram diagnosticēta šī vecāka gadagājuma cilvēkiem raksturīgā slimība.

Problēmas ar atmiņu jaunietim sāka uzrasties 17 gadu vecumā. Kopš tā laika viņa stāvoklis tikai pasliktinājies. Pacienta smadzeņu attēlos redzams, ka sarukusi smadzeņu daļa hipokamps, kas saistīta ar atmiņu. Arī viņa cerebrospinālais šķidrums liecināja par  visplašāk sastopamo demences formu.

Alcheimera slimība bieži tiek uztverta kā vecāku cilvēku slimība, tomēr tās sākotnējās pazīmes var parādīties ne tik veciem cilvēkiem. Gandrīz visiem šīs slimības pacientiem, kas ir jaunāki par 30 gadiem, tā ir iedzimta. Tomēr šajā gadījumā pētniekiem neizdevās atrast gēnu mutācijas, kas varētu būt vainojamas pie slimības, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Pirms tam jaunākais Alcheimera pacients bija 21 gadu vecs - viņam bija gēnu mutācija, kas izraisa proteīnu nenormālu uzkrāšanos smadzenēs.

Tādi gadījumi kā šis pēdējais Ķīnā ir sava veida mistērija. Neviens no deviņpadsmitgadīgā puiša ģimenes nebija sirdzis ar Alcheimera slimību vai kādu citu demences paveidu. Viņam arī nebija citu slimību, infekciju vai galvas traumas, kas varētu izskaidrot, kāpēc viņa garīgās spējas tik strauji pasliktinājušās.

Divus gadus pirms nonākšanas slimnīcā viņam radās grūtības koncentrēties skolā. Arī ar lasīšanu sākās grūtības, kā arī pasliktinājās īstermiņa atmiņa. Viņš bieži vien nespēja atcerēties iepriekšējās dienas notikumus, kā arī visu laiku zaudēja savas mantas.

Beigu beigās viņa stāvoklis kļuva tik slikts, ka jaunietis nevarēja pabeigt skolu, kaut arī joprojām varēja dzīvot patstāvīgi.

Gadu pēc nonākšanas atmiņas slimnīcā jaunieša atmiņa bija par 82% sliktāka nekā viņa vienaudžiem.

Šis gadījums mums skaidri parāda, ka Alcheimera slimības gaitai nav viens noteikts un paredzams virziens. Tā ir sarežģītāka, nekā mums šķiet.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Alzheimer's Disease”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu