Ķīna un Irāna aicina Afganistānu izbeigt ierobežojumus sievietēm

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīna un Irāna ir aicinājušas savu kaimiņvalsti Afganistānu izbeigt ierobežojumus sieviešu darbam un izglītībai.

Aicinājums tika pausts ceturtdien kopīgā paziņojumā Irānas prezidenta Ebrahima Raisi Pekinas vizītes noslēgumā. Abas puses apliecināja tuvas ekonomiskās un politiskās attiecības, kā arī noraidīja Rietumu standartus cilvēktiesību un demokrātijas jomās.

Islāmistu kustība "Taliban", kas 2021.gada augustā atguva kontroli pār Afganistānu, ir aizliegusi meitenēm un sievietēm iegūt izglītību pēc skolu sestās klases pabeigšanas, kā arī izspiedusi viņas no vēlētiem amatiem un citām ievērojamām pozīcijām.

"Abas puses (..) aicināja Afganistānā valdošos [talibus] izveidot iekļaujošu valdību, kurā tiešām piedalītos visas etniskās un politiskās grupas, un atcelt visus diskriminējošos pasākumus pret sievietēm, etniskajām minoritātēm un citām reliģijām," teikts paziņojumā.

Tajā arī piebilsts, ka ASV un citām NATO valstīm "vajadzētu būt atbildīgām par pašreizējo situāciju Afganistānā".

ASV bija atbalstījušas Afganistānas vēlēto valdību cīņā pret talibiem, bet izbeidza šo atbalstu, pieaugot izmaksām un samazinoties afgāņu atbalstam šai valdībai, kura nespēja pretoties "Taliban" atdzimšanai.

Kopīgajā paziņojumā paustajam aicinājumam par sieviešu tiesībām ir pievienojies Irānas šiītu teokrātiskais režīms, pret kuru jau vairākus mēnešus notiek protesti, kurus izprovocēja jaunietes Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā.

Foto: Afganistānā sievietes neielaiž augstskolās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu