Ar Zelenska uzrunu atklās Minhenes drošības konferenci; Krievijas politiskā elite nav aicināta (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: SIPA/Scanpix

Piektdien sākas ikgadējā Minhenes drošības konferenci, kuru tiks atklāta ar Ukrainas prezidenta Volodimra Zelenska videouzrunu.

Ievadrunas sacīs arī Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Ikgadējā konferencē valstu līderi apspriež nozīmīgākos jautājumus aizsardzības jomā, un šogad tajā piedalās 96 valstu pārstāvji, tajā skaitā 40 valstu un valdību vadītāji un gandrīz simt ministru.

Piektdien runu teiks arī Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji un ASV viceprezidente Kamala Harisa. Viņu abu pārstāvēto valstu attiecības saasinājušās pēc tam, kad ASV gaisa telpā pagājušajā nedēļā notrieca Ķīnas balonu. ASV uzstāj, ka tas bija spiegošanas balons, bet Pekina apgalvo, ka tas izmantots meteorologu vajadzībām.

Šolcam un Makronam paredzēta saruna arī par Serbijas un Kosovas konfliktu, bet pirms vairāk nekā 30 gadiem izveidotajā Veimāras formātā Vācijas un Francijas prezidenti tiksies ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

Šogad konferences dalībnieku galvenā uzmanība būs pievērsta Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā, kas turpinās jau gandrīz gadu.

Pirmo reizi vairāk nekā 20 gadu laikā Krievijas līderi uz konferenci nav aicināti.

Pirmo reizi konferences priekšsēdētāja pienākumus pilda Kristofs Hoisgens, kurš savulaik bija iepriekšējās Vācijas kancleres Angelas Merkeles padomnieks ārpolitikas jautājumos. Viņš lēmumu neaicināt Krievijas delegāciju pamatojis ar to, ka nevēlas dot iespēju Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un viņa valdībai izplatīt savu propagandu.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem arī Irānas līderi un Vācijas labējo eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārstāvji uz konferenci nav aicināti.

Minhenes drošības konferencē piedalīsies arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un aizsardzības ministre Ināra Mūrniece. Lietuvu pārstāvēs prezidents Gitans Nausēda, premjerministre Ingrīda Šimonīte, ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis un aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, bet no Igaunijas piedalīsies premjerministre Kaja Kallasa ārlietu ministrs Urmass Reinsalu un aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu