EP priekšsēdētāja Metsola: Ukraina ir Eiropa, Eiropa ir Ukraina (1)

Roberta Metsola
, Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: European Parliament Multimedia Centre

Mums ierastā pasaule piedzīvoja krasas izmaiņas 2022. gada 24. februārī. Šajā dienā sabruka dzīve miljoniem ukraiņu ģimeņu. Šajā dienā un katru dienu pēc tam. Vienā mirklī daudziem bija jāpamet viss un jābēg. Astoņi miljoni ukraiņu — iedomājieties, tas ir četras reizes vairāk nekā visi Latvijas iedzīvotāji — bija spiesti bēgt no savām mājām un meklēt patvērumu Eiropas Savienībā.

Vēl sešiem miljoniem cilvēku nācās bēgt uz citiem valsts apgabaliem.

Pasaule vairs nav tāda kā iepriekš arī mums, visiem pārējiem, jo esam kļuvuši par lieciniekiem brutalitātei, netaisnībai, klajam starptautisko tiesību pārkāpumam, teroram, cilvēktiesību neievērošanai, kara noziegumiem, kas gadu vēlāk joprojām tiek pastrādāti Ukrainas suverēnajā teritorijā.

Mēs visi vēlamies mieru. Bet visvairāk to alkst ukraiņi. Eiropas idejas pašā pamatā ir miers.

Tomēr miers bez brīvības un miers bez taisnīguma nav nekāds miers.

Prezidents Zelenskis, kurš vien pirms divām nedēļām uzstājās Eiropas Parlamentā, stāstīja, kā viņš uzskata Eiropu par kontinentu, kurā valda noteikumi, vērtības, vienlīdzība un taisnīgums, un kuram pilnīgi noteikti pieder arī Ukraina. Viņš norādīja, ka Kremlis dara visu iespējamo, lai iznīcinātu Eiropas vērtības.

Tieši tāpēc mēs turpināsim atbalstīt Ukrainu. No tā ir atkarīgs, vai izdzīvos Ukrainas iedzīvotāji. No tā ir atkarīgs, vai izdzīvos Eiropa. No tā ir atkarīgs miers. Mēs solidarizējamies ar neskaitāmām ģimenēm, kuras šajā karā ir zaudējušas visu. Mēs atbalstām Ukrainas aizsardzības spēkus, kas cīnās par brīvību, demokrātiju un noteikumos balstītu pasaules kārtību. Mēs esam kopā ar tiem, kas cīnās par mums.

Tāpēc Eiropas Parlaments aicina izveidot īpašu tribunālu, kas sauktu pie atbildības visus, kuri ir atbildīgi par kara noziegumiem — noziegumiem, kuriem nav noilguma. Tie ir noziegumi, uz kuriem mēs nevaram pievērt acis.

Tāpēc Eiropas Savienībai ir jāpastiprina sankcijas pret Krieviju, tām personām un struktūrām, kas atbalsta Putina nelikumīgo karu, un tāpēc mums ir jāizdara spiediens uz citām valstīm un privātiem uzņēmumiem, kas joprojām uztur attiecības ar Kremli. Ar Krieviju vairs nav iespējams dzīvot pa vecam.

Raugoties nākotnē, Eiropas Parlaments vēlas sākt plānot Ukrainas atbrīvošanas dienu. Plānot Ukrainas pievienošanos Eiropas Savienībai. Tas ir mērķis, uz kuru katrai kandidātvalstij ir ejams savs ceļš, bet par kuru mums būtu jāsāk sarunas pēc iespējas ātrāk. Dalības perspektīva palīdzēs ne tikai morāli un simboliski, bet arī attiecībā uz brīvās Ukrainas atjaunošanu.

Tas attieksies ne tikai uz Ukrainas milzīgo fizisko rekonstrukciju, bet arī uz tās administratīvajām, pārvaldības un tiesu sistēmām. Būs jāveic smags darbs un sarežģītas reformas. Būs vajadzīgas izmaiņas un drosmīgi lēmumi.

Šajā jautājumā var palīdzēt Eiropas Parlaments un daudzas ES programmas. Taču vienu pagājušais gads mums ir iemācījis — Ukrainas tauta ir viens no drosmīgākajiem, sīkstākajiem un pārsteidzošākajiem piemēriem tam, kā cilvēki spēj cīnīties un pārvarēt visnepārvaramākos šķēršļus. Viņi ir pelnījuši mūsu nelokāmu atbalstu.

Mums ir jābūt kopā. Ukraina ir Eiropa. Eiropa ir Ukraina.

FOTO: Zelenska runa Eiropas Parlamentā 9.februārī

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu