"Starliner" aprīlī veiks pirmo pilotējamo izmēģinājuma lidojumu uz SKS

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kompānijas "Boeing" kosmosa kuģis "Starliner" aprīlī veiks pirmo pilotējamo izmēģinājuma lidojumu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

"Starliner" pacelsies no no Kanaveralas zemes raga Floridā un atgriezīsies apmēram astoņas dienas vēlāk, nosēžoties Ņūmeksikas štatā, pavēstīja NASA.

"Pēc veiksmīga testa lidojuma ar astronautiem NASA sāks pēdējo "Starliner" kosmosa kuģa un sistēmu sertifikācijas procesu regulāriem apkalpes rotācijas lidojumiem uz kosmosa staciju," paziņoja NASA.

"Boeing" plāno izmantot "Starliner" astronautu nogādāšanai uz SKS, tādējādi nodrošinot alternatīvu kompānijas "SpaceX" kosmosa kuģim "Crew Dragon".

Kad "Starliner" būs sertificēts, tas uz SKS varēs nogādāt līdz četriem apkalpes locekļiem.

"Starliner" maijā veica bezpilota izmēģinājuma lidojumu uz SKS.

"Starliner" ir daļēji vairākkārtēji izmantojams nākamās paaudzes kosmosa kuģis, kas sastāv no vairākkārt izmantojamas apkalpes kapsulas un tehniskā moduļa, ko palaiž raķete.

Pirmais "Starliner" lidojums 2019.gada decembrī bija neveiksmīgs datorprogrammu kļūdu dēļ. Kapsula nonāca nepareizā orbītā un nespēja sasniegt SKS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu