Lūk, kā varēja izskatīties nabatiete

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nabatiešu sieviete
Nabatiešu sieviete Foto: Reuters / Scanpix

Pētnieki Saūda Arābijā, vadoties pēc sievietes skeleta, kas kopā ar vēl 80 skeletiem bija apglabāts 2000 gadu senās kapenēs, parādījuši, kā šī sieviete varēja izskatīties savas dzīves laikā.

Sievietes skelets tika atrasts 2015. gadā, un pētnieki viņu nodēvēja par Hinatu, jo tāds vārds bija iegravēts uz kapeņu fasādes. Tālākās skeleta analīzes atklāja, ka viņa mirusi 40 līdz 50 gadu vecumā, bijusi 1,6 metrus gara un, ņemot vērā viņas pēdējo atdusas vietu, nāca no sabiedrības vidusslāņa, vēstīts izdevumā “National Geographic”.

Lai noskaidrotu, kādi bija sievietes sejas vaibsti, zinātnieku komanda izmantoja savas zināšanas tiesu medicīnā un paleopatoloģijā. Pēc tam viņi izmantoja datortomogrāfiju un 3D printeri, lai radītu sievietes silikona tēlu.

Šis projekts iezīmē pirmo reizi, kad tādā veidā atainoti nabatiešu sievietes sejas vaibsti.

Nabatieši ir arābu vai aramiešu cilts, kas ap 4. gs. p. m. ē. nākdama no Arābijas ziemeļrietumiem, ieņēmusi senākos edomiešu apgabalus uz dienvidiem no Nāves jūras, kur nodibinājuši savu valsti ar galvaspilsētu Petru, skaidrots tiešsaistes vārdnīcā “tezaurs.lv”.

“Nabatieši joprojām ir visai noslēpumaini. Mēs zinām daudz, tomēr tajā pašā laikā ļoti maz, jo viņi aiz sevis neatstāja rakstītos avotus. Šo kapeņu atrakšana bija brīnišķīga iespēja uzzināt daudz jauna par viņu sapratni par pēcnāves dzīvi,” teica arheoloģe Laila Nehme.

Ņemot vērā, ka mums trūkst rakstīto avotu un ģenētiskā materiāla, Hinatas sejas atveidē pētnieki atļāvās būt radošāki. Viņi izmantoja arheoloģisko informāciju, lai labāk izprastu šo sievieti un to, kā viņa varēja būt ģērbta. Tieši auduma driskas, kas tika atrastas viņas kapenēs, kalpoja par pamatu atainotajam apģērbam. Tiesa, daži eksperti kritizē pētnieku veikumu.

“Sejas rekonstrukcijā joprojām ir šis tas no nezinātniskas interpretācijas,” vēstīts sociālā tīkla “Twitter” kontā “Cultural Heritage Series”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu