Igaunijas koalīcijas līdere rosina parlamentāro izmeklēšanu par "Vagner" un EKRE saistību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Elmo Riig / Sakala

Igaunijas valdības koalīcijas līderes Reformu partijas parlamentārā frakcija ierosinājusi veidot izmeklēšanas komisiju, lai noskaidrotu apstākļus, kā Krievijas privātais algotņu grupējums "Vagner" ar labēji populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) starpniecību mēģinājis ietekmēt Igaunijas politiku.

""Vagner" vadītājs Jevgeņijs Prigožins ir atzinies, ka viņa vadībā Krievija iejaucās vēlēšanās ASV. Tagad starptautiskajos medijos ir publicēta informācija, ka Krievijas teroristiskā režīma apakšorganizācija "Vagner", atbalstot EKRE, ir mēģinājusi iejaukties Igaunijas vēlēšanās. Tā ir ļoti bīstama zīme mūsu demokrātijai," paziņoja Reformu partijas frakcijas Rīgikogu priekšsēdētājs Marts Verklaevs.

Viņš norādīja, ka EKRE un Krievijas līderu izteikumi nepārtraukti sakrīt, piemēram, jautājumos par Eiropas Savienību un NATO, kā arī demokrātisku pārvaldību.

Reformu partijas pārstāvis uzsvēra, ka ir padziļināti jāizpēta iespējamā saistība un tas jādara nākamajam Igaunijas parlamenta sasaukuma, kuram vajadzētu veidot izmeklēšanas komisiju ar visu parlamentā pārstāvēto partiju iesaisti.

"Mēs zinām, ka Krievija visā pasaulē mēģina atbalstīt politiskos spēkus, kas īsteno tās darba kārtību. Izmeklēšanas komisijai jānoskaidro, vai kas tāds ir noticis arī Igaunijā," viņš piebilda.

"Uzskatu, ka visām Igaunijas partijām ir vienlīdzīga interese neapšaubāmi noskaidrot, vai [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina un Prigožina ietekme un nauda ir izmantota, lai iejauktos Igaunijas politikā," klāstīja reformu partijas deputāts.

Savukārt vairāki EKRE biedri, kas ir atvaļināti vai armijas rezervisti, pauda "satraukumu par informācijas uzbrukumu, kas izvērsts divas nedēļas pirms vēlēšanām un līdzinās ārvalsts koordinētai informācijas operācijai ar skaidru mērķi iejaukties".

EKRE biedru vēstulē pausts, ka izdevuma "Politico" rakstā norādīts, ka "Vagner" plānoja atbalstīt EKRE pirms 2019.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, savukārt Baltijas Aizsardzības koledžas pētnieka Viljara Vēbela komentārs rada iespaidu, ka tāda sadarbība ir pierādīts fakts.

"Ja kādai Igaunijas partijai ir bijuši kontakti ar "Vagner" vai jebkuras citas naidīgas valsts struktūrām, Baltijas Aizsardzības koledžai un Igaunijas tiesībsargājošajām institūcijām tas būtu jāpasaka skaidri. Igaunijas demokrātijas, brīvu un godīgu vēlēšanu un nacionālās drošības interesēs ir nepieciešama skaidrība," uzsvērts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka izdevums "Politico" nesen izpētījis, ka "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina tīkls ar EKRE starpniecību mēģinājis vairot pret Eiropas Savienību un NATO vērstu noskaņojumu Igaunijā un ietekmēt sabiedrības viedokli pirms vēlēšanām.

Parlamenta vēlēšanas Igaunijā gaidāmas 5.martā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu