ES nosaka sankcijas diviem Irānas ministriem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stephanie Lecocq

Eiropas Savienība (ES) pirmdien iesaldēja aktīvus un aizliedza izsniegt vīzas Irānas izglītības un kultūras ministriem, šādi turpinot sodīt Teherānu par represijām pret demonstrantiem.

Jaunie pasākumi vērsti pret 32 indivīdiem un divām organizācijām, pamatā pret likumdevējiem, tieslietu un ieslodzījuma vietu amatpersonām, kas ir apsūdzētas par līdzdalību represijās, teikts ES oficiālajā žurnālā.

Sankcijām pakļauts kultūras ministrs Mehdi Esmaili, jo viņš vērsies pret māksliniekiem un kinematogrāfistiem, kas nav atbalstījuši valdību.

Izglītības ministrs Jusefs Nuri iekļauts melnajā sarakstā, jo viņš piedalījies represijās pret skolēniem, kas bija iesaistīti protestos, arī viņu apcietināšanā.

Tiesneši, prokurori un cietumu vecākās amatpersonas arī iekļautas jaunajās sankcijās par līdzdalību pārkāpumos.

ES kopumā noteikusi sankcijas vairāk nekā 70 Irānas fiziskajām un juridiskajām personām par represijām pret protestētājiem, arī tikumības policijai, Revolūcijas gvardes komandieriem un valsts medijiem.

Neraugoties uz Vācijas un Nīderlandes aicinājumiem, ES tomēr Revolūcijas gvardi nav iekļāvusi melnajā sarakstā kā teroristu organizāciju.

Plaši protesti Irānā sākās 16.septembrī pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves tikumības policijas iecirknī.

Kopš protestu sākuma aizturēti vismaz 14 000 cilvēku, liecina ANO aplēses.

Irānas varasiestādes, nesniedzot nekādus pierādījumus, apgalvo, ka protesti ir ārvalstīs izplānoti, nevis vietējo neapmierinātības izpausme.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu