Latvija ir salīdzinoši droša pret Krievijas provokācijām, tomēr riski pastāv, norāda Sprūds (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds
Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija ir salīdzinoši droša pret iespējamām Krievijas provokācijām, tomēr atsevišķus riskus nevar pilnībā izslēgt, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja opozīciju pārstāvošās Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds (P).

Lūgts komentēt Lietuvas prezidenta galvenā nacionālās drošības padomnieka Ķēstuta Budra izteikumus par to, ka Krievijas privātais algotņu grupējums "Vagner" ar uzbrukumu Baltijas valstīm varētu mēģināt pārbaudīt Rietumvalstu aizsardzības mehānismus, Sprūds atbildēja, ka gan Latvijā, gan Baltijā kopumā situācija ir salīdzinoši droša, jo, pirmkārt, Krievija patlaban ir aizņemta ar karošanu Ukrainā, kur tās spēki cieš lielus zaudējumus, otrkārt, Baltijas valstis ir daļa no NATO.

Pēc politiķa teiktā, kamēr Džo Baidens ir ASV prezidents, nav nekāda pamata satraukumam, ka arī ASV varētu nenākt palīgā krīzes situācijā, tomēr jāatceras, ka līdz ar nākamgad gaidāmajām vēlēšanām ASV un Krievijā "situācijai var būt dažādi scenāriji, kas var attīstīties". "Protams, ka situācija nav stāvoša uz vietas," piebilda deputāts.

Pēc Sprūda paustā, Baltijā nav izslēgti tādi Krievijas radītie apdraudējumi kā kiberuzbrukumi un hibrīduzbrukumi, kādi jau redzēti pēdējos gados, piemēram, uz robežas ar Baltkrieviju.

Kā ziņots, Krievijas privātā algotņu grupējuma "Vagner" īpašnieka Jevgeņija Prigožina tīkls mēģinājis iejaukties Igaunijas politiskajā sistēmā, izmantojot labēji populistisko Igaunijas Konservatīvo tautas partiju (EKRE), lai vairotu pret Eiropas Savienību (ES) un NATO vērstu noskaņojumu, liecina izdevuma "Politico" rīcībā esošā informācija.

Savukārt Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenais nacionālās drošības padomnieks Ķēstutis Budris pirmdien pauda bažas, ka Krievijas privātais algotņu grupējums "Vagner" ar uzbrukumu Baltijas valstīm varētu mēģināt pārbaudīt Rietumvalstu aizsardzības mehānismus.

"Atbilde uz jūsu jautājumu ir - jā, viņi varētu pārbaudīt [Rietumu] reaģēšanas mehānismus un sniegt Kremlim politisku iespēju teikt, ka tam ar to nav nekādas saistības. Kā tas notiek Āfrikā," Budris sacījis intervijā Lietuvas ziņu portālam "Delfi.lt", atbildot uz jautājumu, vai Krievija varētu īstenot provokāciju Baltijas valstīs, izmantojot tādus grupējumus kā "Vagner".

Savukārt Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis uzsvēra, ka izlūkošanas dati neliecina par iespējamu Krievijas uzbrukumu, tomēr situācija var mainīties un apdraudējums ir reāls.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu