Rēzeknes domes priekšsēdētājs Bartaševičs saglabā amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.
Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Opozīcijai ceturtdien Rēzeknes domē neizdevās mēģinājums gāzt no amata domes priekšsēdētāju Aleksandru Bartaševiču.

Rosinājums izteikt neuzticību Bartaševičam sekoja neilgi pēc viņa izslēgšanas no partijas "Saskaņa", kam savukārt sekoja vairāku Latgales aktīvistu lēmums pamest "Saskaņu". Partiju pameta arī vairums no "Saskaņas" saraksta ievēlēto Rēzeknes domes deputātu, taču ne visi uzreiz, tāpēc opozīcija nolēma pārbaudīt, kāds atbalsts saglabājies Bartaševičam.

Šodienas balsojums domē parādīja, ka Bartaševičs atbalstītājus deputātu vidū nav zaudējis, jo pret viņa atbrīvošanu nobalsoja visi astoņi savulaik no "Saskaņas" saraksta ievēlētie deputāti, bet par nobalsoja pieci opozīcijas deputāti, līdz ar to Bartaševičs saglabāja domes priekšsēdētāja amatu.

Opozīcijas deputāti sēdē kritizēja domes priekšsēdētāja Bartaševiča vadības stilu, pārmeta viņam sabiedrības šķelšanu un kritizēja par viņa paustajiem uzskatiem Ukrainas kara kontekstā, tostarp par Latviju kā "neitrālu" valsti, par nojaucamā padomju armijai veltītā pieminekļa aizstāvēšanu un citiem jautājumiem.

Bartaševičs tieši neatbildēja ne uz vienu no izteiktajiem pārmetumiem un jautājumiem, vien attraucot: "Es netaisnošos." Viņš pauda viedokli, ka opozīcijas iesniegumā esot rakstīti "klaji meli". Pēdējās nedēļās atbalstu viņš saņemot gan sociālajos tīklos, gan cilvēki esot nākuši klāt uz ielas, lai atbalstītu.

Opozīcija nesaņēma atbildes ne uz vienu no uzdotajiem jautājumiem, tajā skaitā arī uz jautājumu, kas no viņu paustā bijuši meli.

Kā ziņots, pieprasījumu, lai domes sēdē sarīkotu balsojumu Bartaševiča gāšanu no pilsētas mēra amata, parakstīja pieci pašvaldības opozīcijas deputāti - Ināra Groce (NA/LZP/JV/LRA/LP) un abi pārējie no viņas pārstāvētā apvienotā partiju saraksta ievēlētie Jāzeps Korsaks un Juris Guntis Vjakse, kā arī Jānis Zeltiņš (P) un Voldemārs Platacis (JKP).

Opozīcijas deputātu iesniegumā teikts, ka viņu redzējumā nav pieņemami, ka Bartaševičs "atļaujas dalīt cilvēkus pēc tautības, acīmredzami kavē integrācijas procesus, kas īpaši pašreizējos apstākļos rada papildu drošības apdraudējumu", nespēj paust skaidru nostāju Ukrainas kara jautājumos, aicina Latvijai ieņemt neitrālas valsts pozīciju karā.

Tāpat viņam tiek pārmests, ka savā sociālā tīkla "TikTok" kontā apzināti maldina sabiedrību ar apgalvojumiem, ka Krievija ir cietēja karā un ir iebrukusi Ukrainā pašaizsardzības nolūkos.

Iesniegumā nosaukts par neētisku Bartaševiča janvāra beigās izplatītais video, kurā viņš izsakās par nesaskaņām ar savu bijušo partiju. "Var redzēt, ka video ir ierakstīts mēra darba kabinetā, diskreditējot domes institūtu un izmantojot mēra pilnvaras personīgajām ambīcijām, taču likumā noteiktās pašvaldības funkcijas nav saistītas ar partiju darbību," pauž iesnieguma autori.

Bartaševiča apgalvojums, ka "krievu kopiena Latvijā zaudē savu identitāti", pozicionējot sevi kā mēru krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, kuru "patiesās" intereses viņš aizstāv, ir neētisks un vairo spriedzi sabiedrībā, uzsver Rēzeknes opozīcijas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu