ASV nosaka jaunas sankcijas Krievijai; sūtīs Ukrainai vēl $2 miljardu vērtu militāro palīdzību

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

ASV piektdien paziņoja par jaunu ekonomisko sankciju noteikšanu Krievijai, kuru mērķis ir palielināt ekonomisko slogu Krievijai par tās iebrukumu Ukrainā un minimizēt Maskavas spējas izvairīties no esošajiem ierobežojumiem.

Jaunās sankcijas vērstas uz virkni nozaru, ieskaitot bankas, kalnrūpniecības, augsto tehnoloģiju un aizsardzības nozares, un tās skars vairāk nekā 200 personas un kompānijas gan Krievijā, gan Eiropā, Āzijā un Tuvajos Austrumos, kas atbalsta Krievijas kara centienus, pavēstīja Baltais nams.

Starp tiem, uz kuriem attiecas jaunas sankcijas, ir "ducis Krievijas finanšu institūciju, kā arī Krievijas amatpersonas un iestādes, kas neleģitīmi darbojas Ukrainā".

ASV Tirdzniecības ministrija noteiks eksporta kontroli gandrīz 90 Krievijas un trešo valstu kompānijām, ieskaitot Ķīnā, par iesaistīšanos sankciju apiešanā, lai atbalstītu Krievijas aizsardzības sektoru, paziņoja Baltais nams.

Kompānijām tiks aizliegts "iegādāties preces, piemēram, pusvadītājus, neatkarīgi no tā, vai tie ir ražoti ASV vai ar noteiktu ASV tehnoloģiju vai programmatūru ārzemēs".

Sankcijas arī vērstas pret Krievijas metālu un kalnrūpniecības nozari.

"Šodienas darbību rezultātā tiks paaugstināti tarifi vairāk nekā 100 Krievijas metāliem, minerāliem un ķīmiskajiem produktiem aptuveni 2,8 miljardu dolāru vērtībā. Tas arī būtiski palielinās izmaksas nonākšanai ASV tirgū alumīnijam, kas kausēts vai atliets Krievijā," pavēstīja Baltais nams.

Šis pasākums "novērsīs kaitējumu", ko ASV ražotājiem nodarījis Krievijas iebrukums, norādīja Baltais nams.

Baltais nams piebilda, ka jaunākie pasākumi pret Krieviju ieviesti, saskaņojot tos ar G7 partneriem un sabiedrotajiem.

G7 valstis, kas piektdien rīko virtuālu samitu, paziņos par jaunu struktūru - Izpildes koordinācijas mehānismu, lai bloķētu mēģinājumus apiet esošās sankcijas.

Šo struktūru pirmajā gadā vadīs ASV, paziņoja Baltais nams.

Izziņo arī $2 miljardu vērtu militāro palīdzību

ASV nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību vēl divu miljardu dolāru vērtībā, paziņojis ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

Viņš neatklāja, kādi tieši ieroči Ukrainai tiks piegādāti.

Salivans, kurš šonedēļ pavadīja ASV prezidentu Džo Baidenu vizītē Kijivā, intervijā raidorganizācijai CNN ceturtdien sacīja, ka ASV amatpersonas visu laiku domā par to, kā sniegt Ukrainai tai nepieciešamos instrumentus, lai tā spētu uzvarēt karā ar Krieviju.

Šodien aprit gads, kopš Krievija, turpinot jau 2014.gadā sākto agresiju, sāka plašu, pilna apmēra militāru iebrukumu Ukrainā.

Salivans sacīja, ka Baidens, atrodoties Kijivā, apsolījis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim vairāk artilērijas, munīcijas un HIMARS.

ASV iepriekš arī solījušas piegādāt Ukrainai bruņumašīnas un tankus.

Foto: Džo Baidena vizīte Kijivā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu