G7 brīdina par smagām sekām tiem, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/via REUTERS

G7 valstu virtuālajā samitā, kuram pievienojās arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenkis, piektdien izskanēja stingrs brīdinājums valstīm, kuras palīdz Krievijai apiet starptautiskās sankcijas.

Pašreizējās G7 prezidējošās valsts Japānas organizētajā samitā dalībvalstis uzsvēra savu apņēmību apturēt Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas atkārtoti sākās tieši pirms gada, un brīdināja Krieviju nepielietot kodolieročus.

"Mēs aicinām trešās valstis vai citus starptautiskos spēlētājus, kuri cenšas apiet vai mazināt mūsu pasākumus, izbeigt materiāla atbalsta sniegšanu Krievijas karam, pretējā gadījumā maksājot lielu cenu," kopīgā paziņojumā brīdināja G7 valstu - ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Lielbritānijas, Kanādas un Vācijas - līderi.

"Lai savaldītu tādas darbības visā pasaulē, mēs vēršamies pret trešo valstu spēlētājiem, kuri materiāli atbalsta Krievijas karu Ukrainā," teikts paziņojumā.

"Mēs apņemamies pastiprināt savu diplomātisko, finansiālo un militāro atbalstu Ukrainai [un] palielināt cenu, kas par kara vešanu jāmaksā Krievijai un tās atbalstītājiem," lasāms paziņojumā.

Tajā nav izcelta neviena konkrēta valsts, bet ir zināms, ka Krievija Ukrainā izmantoja Irānas bezpilota lidaparātus, un ASV nesen brīdināja, ka Ķīna apsver bruņojuma piegādes Krievijai, lai gan Pekina tādas apsūdzības noliedz.

G7 valstu paziņojumā arī atkārtoti norādīts, ka "Krievijas bezatbildīgā kodolretorika ir nepieņemama un ka jebkādai Krievijas ķīmisko, bioloģisko, radioloģisko vai kodolieroču pielietošanai būs smagas sekas".

"Mēs izsakām savas visdziļākās bažas par Krievijas okupācijas un kontroles turpināšanos Zaporižjas atomelektrostacijā," piebilsts paziņojumā pēc G7 samita.

Pirms tikšanās ASV paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai divu miljardu dolāru apmērā un jaunām sankcijām Krievijai.

Izskanējušas ziņas, ka Japāna apsver Zelenski uzaicināt klātienē apmeklēt G7 samitu, kas maijā plānots Hirosimā.

Japāna šonedēļ paziņoja par finansiāla atbalsta sniegšanu Ukrainai 5,5 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tokija ir pievienojusies Rietumvalstu sankcijām Krievijai, sniegusi finansiālu atbalstu Ukrainai 600 miljonu ASV dolāru vērtībā un humāno palīdzību vairāku simtu miljonu dolāru vērtībā.

Lai gan Japāna Ukrainai ir nosūtījusi aizsardzības aprīkojumu, militāru palīdzību tā nevar sniegt, jo valsts pēckara konstitūcija ierobežo Japānas militārās spējas tikai aizsardzības vajadzībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu