Video ⟩ Aiz priekškara: Krievija pret ASV (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pilt videost

Aizvadītajā nedēļā Krievijas propagandas raidījumu gaisotne atkal bija ideoloģiski nokaitēta un ar pieaugošu agresiju. Galvenie temati, kas tika aktualizēti, protams, bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa Federālajai asamblejai un ASV prezidenta Džo Baidena vizīte Kijivā un Polijā.

Nav pārsteigums, ka visi Krievijas ideologi aizgūtnēm slavēja Putina runu un ņirgājās par Baidenu, viņu saucot par "vectētiņu", kurš lāgā nesaprot, ko dara un kur atrodas. Līdztekus, protams, plaši tika atspoguļots Tēvzemes aizstāvju dienai veltītais sarīkojums Maskavā Lužņiku stadionā.

Galvenie Putina runas vēstījumi, kas tika plaši un gari pārspriesti, bija: Krievijas dalības apturēšana ar ASV noslēgtā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā (START); paziņojums, ka Krievijas galvenais ienaidnieks ir ASV; apgalvojums, ka Krieviju militāri kaujas laukā uzvarēt nav iespējams; atkārtoti uzsvērtais, ka karu Ukrainā iesāka Rietumi; stāsti par atdzimstošo nacismu un komiskais paziņojums, ka Rietumos jau runājot par dzimumneitrālu Dievu.

Garlaicīgi kareivīgais Putins

Likumsakarīgi, ka propagandisti no Putina runas, kuru vairāki Rietumu analītiķi jau nodēvējuši par tukšu un garlaicīgu, kā arī melīgu un pilnu ar nepatiesiem apgalvojumiem, izcēla tieši paziņojumu par dalības apturēšanu START līgumā. Zīmīgi, ka runas laikā pēc šā paziņojuma zāle vētraini aplaudēja. Savukārt dažādi politologi un ģenerāļi TV ekrānos pauda, ka no šā līguma vajadzēja izstāties jau sen, tādējādi apliecinot Krievijas izolacionisma tendences.

Putins dalības apturēšanu minētajā līgumā pamatoja ar to, ka ASV ar "Ukrainas rokām" it kā esot uzbrukušas Krievijas stratēģiskajām aviobāzēm, līdz ar to šādos apstākļos nevarot pieļaut nekādas starptautiskas inspekcijas ierašanos Krievijas svarīgākajos militārajos objektos.

Krievijas prezidents arī paziņoja, ka Aizsardzības ministrijai kopā ar "Rosatom" dots uzdevums būt gatavībā veikt kodolizmēģinājumus. Tiesa, Putins norādīja, ka Krievija to nedarīs pirmā. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka Rietumiem nevajadzētu dzīvot bīstamās ilūzijās, ka Krievija ļaus izjaukt militāri stratēģisko paritāti. Šādu paziņojumu negatīvo efektu pastiprina tas, ka neviens nezina, kad Krievija varētu melīgi paziņot, ka ASV ir veikušas kodolizmēģinājumu, tāpēc agresorvalsts veiks atbildes pasākumus. Šādas aizdomas pastiprina Putina teiktais, ka Krievijas rīcībā esot informācija, ka ASV strādā pie jauna tipa kodolieroču izstrādes. Faktiski tas ir paziņojums bez jebkāda faktoloģiska seguma un principiāli nepārbaudāms, taču var kalpot kā "carte blanche" Krievijas "pretpasākumiem".

Putins atkārtoti uzsvēra, ka karu Ukrainā esot iesākuši Rietumi ar ASV un tam prelūdija esot bijis ASV organizētais "valsts apvērsums" Ukrainā 2014.gadā, kura rezultātā pie varas esot nākuši "ukranacisti". Atkal tika klāstīts, ka Krievijai nebija citas izvēles, kā sākt "speciālo militāro operāciju", jo pretējā gadījumā Volodimira Zelenska režīms būtu uzbrucis Krievijai, ar to domājot okupēto Krimu. Tāpat Putins vaimanāja, ka Rietumi astoņus gadus esot pieļāvuši krievvalodīgo "genocīdu" Donbasā.

Runājot par Putina melīgajiem ideoloģiskajiem vēstījumiem, jāmin viņa sašutums par to, ka ukraiņi vienu savu bruņoto spēku brigādi nosaukuši "Ēdelveiss", kas esot tieša atsauce uz šāda nosaukuma bruņotu formējumu nacistiskās Vācijas armijas sastāvā. Putina skatījumā tas ir kārtējais apliecinājums, ka Ukraina ir nacistiska valsts ar tādu pašu ideoloģiju. Tikmēr faktu pārbaudītāji ziņu portālā "Euronews" norāda, ka tas skan vismaz liekulīgi, atgādinot, ka pirms dažiem gadiem Krievijas iekšējam karaspēkam, kas vēlāk pievienojās Krievijas Zemessardzei, arī bija sava "Ēdelveisa" vienība, līdz tā 2016.gadā mainīja nosaukumu. Vēl viena "Ēdelveisa" vienība tika izveidota Altaja Republikas speciālo spēku sastāvā Dienvidsibīrijā 1993.gadā un pastāvēja vismaz līdz 2018.gadam.

Visi Krievijas ideologi ar sajūsmu uzņēma Putina teikto, kas jau tik daudzas reizes apzelēts, ka Krievijas galvenais pretinieks karā esot nevis Ukraina, bet ASV. Pašreizējam karam Krievijai esot eksistenciāla "būt vai nebūt" nozīme, jo Rietumi gribot Krieviju iznīcināt. Tādēļ Krievijai neesot citas izejas, kā cīnīties līdz galam, jo uz kārts esot likta Krievijas kā valsts, krievu valodas un kultūras pastāvēšana.

Jāteic, ka neviens no šiem vēstījumiem nav nekas jauns, tādā ziņā jāpiekrīt tiem analītiķiem, kas Putina runu dēvē par garlaicīgu. Vērts atsaukties uz Eiropas politiskās analīzes centra Demokrātiskās noturības virziena direktoru un līdzautoru grāmatai par Putinu Semu Grīnu, kurš norāda, ka Putina runas nav domātas tam, lai būtu informatīvas. To galvenais uzdevums ir uzmundrināt pašmāju sabiedrību un dezorientēt starptautisko auditoriju. Zviedru ekonomists un bijušais Atlantijas padomes vecākais līdzstrādnieks Pērs Anderss Oslunds uzskata, ka Putina runa ir iezīmīga ar to, kas netika pateikts. Proti, netika runāts nedz par kara beigām, nedz krievu armijas grandiozajiem zaudējumiem. Tā vietā Putins atkārtoja, ka Krieviju militāri uzvarēt nav iespējams.

Starptautiskie faktu pārbaudītāji arī norāda, ka Putina runa bija pārpilna ne tikai ar melīgiem ideoloģiskajiem vēstījumiem, bet arī ar faktu, piemēram, skaitļu, viltojumiem. Piemēram, lai "atmaskotu" nežēlīgos Rietumus, Putins minēja, ka Rietumi iztērējuši vairāk nekā 150 miljardus dolāru, lai palīdzētu Ukrainai, bet G7 valstis no 2020. līdz 2021.gadam nabadzīgākajām valstīm pasaulē piešķīrušas tikai 60 miljardus dolāru. Patiesībā saskaņā ar OECD statistiku 2021.gadā G7 valstis palīdzībai attīstības valstīm iztērēja 128 miljardus dolāru, divreiz vairāk, nekā apgalvoja Putins.

Tāpat Putins atklāti meloja par Krievijas ekonomiku. Viņš apgalvoja, ka pēc Rietumu sankciju ieviešanas Krievijas IKP samazinājies tikai par 2,1%, par to liecinot valsts statistikas aģentūras dati. Savukārt Starptautiskais Valūtas fonds prognozē 12% IKP kritumu gada beigās. "Tā ir taisnība, ka valdība krāpjas. Nav nejaušība, ka jaunākais skaitlis par ļoti pieticīgo Krievijas IKP kritumu parādījās tikai februāra beigās, lai gan tam bija jānāk daudz agrāk. Tas tika izstrādāts, lai parādītu šo ļoti pozitīvo skatījumu uz to, kas notiek Krievijas ekonomikā," "Euronews" norādījis starptautiskās domnīcas "Chatham House" Krievijas eksperts Nikolajs Petrovs. Jāteic, ka Putins un viņa iespaidā visi propagandisti gavilēja par to, cik labi sokas Krievijas ekonomikai un Rietumu sankcijas esot bezjēdzīgas.

Baidena puns

Krievijas propagandisti krietni izņirgājās par ASV prezidenta Baidena vizīti Kijivā un Polijā. Baidens tika saukts par veco vīru, tika apšaubītas viņa prāta spējas. Tika rādīts sižets, kur tika apgalvots, ka Baidenam pierē ir puns, jo viņš, izkāpjot no lidmašīnas Kijivā, esot aizķēries un noripojis no trapa. Tāpat "kremlinu" ieskatā Putina runa esot bijusi tik spēcīga, ka Baidens savā uzrunā Polijā neesot bijis spējīgs atsaukties tās vēstījumam. Tikmēr NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts par to rakstīja: "Viena diena, divas diametrāli pretējas runas. Viena no tām ieies vēsturē. Otru varēs pievienot starptautiskā tribunāla materiāliem."

Propagandisti arī melīgi apgalvoja, ka Baidena un Zelenska tikšanās laikā skanējusī gaisa trauksme esot bijusi mākslīgi ukraiņu palaista, lai radītu lielāku efektu, jo nekādu iemeslu gaisa trauksmei neesot bijis. Gaisa trauksmi pirmdienas rītā izraisīja Krievijas iznīcinātājs MIG, kas pacēlās Baltkrievijā, kas robežojas ar Ukrainu ziemeļos. No Baltkrievijas izšauta MIG raķete var sasniegt mērķi Kijevā mazāk nekā 20 minūtēs, vēsta starptautiskā prese. Tikmēr Kremļa ideologi apgalvo, ka tas esot izdomājums un nekāds Krievijas iznīcinātājs no Baltkrievijas neesot pacēlies.

Lai mierinātu un iespaidotu vietējo sabiedrību, propagandisti dižojās, ka ASV no Krievijas esot "izlūgusies atļauju" Baidenam apmeklēt Kijivu un ka bez šādas saskaņošanas tas nebūtu bijis iespējams. Patiesībā Baltais nams Kremli vienkārši nostādīja fakta priekšā. Lai arī propagandisti runā to, ko pavēl Kremlis, tomēr uzkrītoši bija tas, ka teju visi raidījumu dalībnieki pauda savu neizpratni, kādēļ Krievija atļāva Baidenam ierasties Kijivā, kādēļ galvenais pretinieks brīvi pastaigājās pa krievu "vēsturiskajām zemēm". Paši to nesaprazdami, viņi deva jauku liecību tam, ka Krievijai nebija nekādu iespēju aizkavēt Baidena Kijivas apmeklējumu.

Bēdīgi slavenais ģenerālis Andrejs Guruļovs, kurš uz 22.februāra raidījumu, kas ir dienu pirms zīmīgā 23.februāra, Krievijā svinētās Tēvzemes aizstāvju dienas, bija ieradies armijas parādes formā, kas nosēta ar ordeņiem un medaļām, stāstīja, ka Putina runas laikā esot raudājis. Bet par Zelenski teica, ka šis "riebeklis" taču vienkārši esot jāiznīcina. Krievijai jārīkojas tāpat kā "Mossad", kas pazīstama ar savām nacistu medībām. Raidījumu štata runātājs, Izraēlas "sabiedriskais darbinieks" Jakovs Kedmi apstiprinoši paziņoja, ka Izraēla sen jau būtu likvidējusi tādu cilvēku kā Zelenskis.

Itāļu naciste

Propagandistiem secen nepagāja arī Itālijas premjerministres Džordžijas Meloni vizīte Kijivā. Tika apgalvots, ka tādējādi Itālija atgriežas pie savām vēsturiskajām saknēm, ka saistītas ar fašistisko Musolīni režīmu. Tāpat krievi nekavējās norādīt, ka Meloni pārstāv "nacistisku" partiju.

Interesanti, ka starptautiskā prese pērnā gada rudenī, atsaucoties uz ASV izmeklētājiem, ziņoja, ka Krievija ir gadiem ilgi apjomīgi sponsorējusi Rietumeiropas galēji labējās populistiskās partijas, tostarp Meloni pārstāvēto partiju "Itālijas brāļi". Tas tikai norāda uz Krievijas ārpolitisko "elastīgumu". Pašlaik Meloni vizīte Kijivā, ņemot vērā viņas partejisko piederību, propagandistiem, protams, ir medusmaize. Jo krievu ieskatā visa Rietumu pasaule ir fašisma pārņemta un tas, protams, Krievijai atraisot rokas rīkoties, lai "šo sērgu apturētu".

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2022

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu