Latvijā cistiskā fibroze apstiprināta nedaudz vairāk kā 50 pacientiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā cistiskā fibroze (CF) apstiprināta nedaudz vairāk kā 50 pacientiem, pavēstīja Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības (LCFB) valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska.

CF ir viena no izplatītākajām retajām slimībām, un Latvijā šī diagnoze ir apstiprināta nedaudz vairāk kā 50 pacientiem.

Lielākā daļa CF pacientu ir gados jauni - bērni, pusaudži un jaunieši, kas, saņemot atbilstošu ārstēšanu un medicīnisko aprūpi, var sniegt būtisku ieguldījumu Latvijas nākotnē un attīstībā.

Tādēļ Cistiskās fibrozes biedrība atgādina, ka Latvijai ir svarīgs katrs tās iedzīvotājs, un katram no tiem ir jāsaņem maksimāli labākā iespējamā veselības aprūpe.

Beļinska uzsvēra, ka jebkurai diagnozei ārstēšana ir efektīvāka, ja slimība tiek konstatēta iespējami agri. Viņa piebilda, ka šī diagnoze neietekmē bērnu garīgo attīstību, tā ir pilnīgi normāla.

Šobrīd no 2019. gada 1. jūlija visiem jaundzimušajiem Latvijā tiek veikts skrīnings sešām iedzimtām slimībām divu vietā, tai skaitā arī CF diagnozei. Latvijā attīstās arī CF pacientu aprūpe un uzlabojas inovatīvas terapijas iespējas.

LCFB ir dibināta 2012. gadā, apvienojot vecākus, kam ir bērni, kuri slimo ar retu ģenētisku slimību - cistisko fibrozi, kā arī pieaugušos, kas sirgst ar šo slimību.

LCFB ir asociācijas "CF Europe" biedrs, kas ir nacionālo un reģionālo CF pacientu organizāciju federācija Eiropā, kurā pārstāv cilvēkus ar CF un viņu ģimenes Eiropā vairāk nekā 39 valstīs.

CF jeb mukovisciodoze ir reta pārmantota slimība, tai pat laikā, viena no biežāk sastopamajām dzīvildzi ierobežojām slimībām, kas skar daudzas orgānu sistēmas, viena no vadošām ir elpošanas sistēma, kas slimībai progresējot noved pie elpošanas nepietiekamības un pāragras nāves.

Tā var skart arī citus dzīvībai svarīgus orgānus- aizkuņģa dziedzeri, aknas, zarnu traktu. Slimība var noritēt katram indivīdam atšķirīgi un izpausties dažādās smaguma pakāpēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu