Krimināllieta par kukuļa pieprasīšanu no kokrūpnieka Ramoliņa ir finiša taisnē, norāda KNAB

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā krimināllieta par kukuļa pieprasīšanu no uzņēmuma "Stiga RM" īpašnieka Andra Ramoliņa ir finiša taisnē, izriet no KNAB vadības paustā otrdien Saeimas komisijā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā KNAB priekšnieka vietniece Ineta Cīrule norādīja, ka publiski plaši apspriestā lieta par to, ka fiziska persona pieprasīja 100 000 eiro lielu kukuli no uzņēmēja, lai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas neveiktu procesuālās darbības esot finiša taisnē.

Minētais nozīmējot, ka tuvākajā laikā tikšot pieņemts lēmums par lietas nodošanu prokuratūrai.

Jau ziņots, ka KNAB pērn augusta izskaņā veica kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos, tostarp VID. Šīs izmeklēšanas darbības tika veiktas jūnijā sākumā sāktajā kriminālprocesā aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu lielā apmērā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālprocesa laikā tika aizturētas trīs personas, bet vēl divām personām tika noteiktas tiesības uz aizstāvību. Divām no šīm personām tika piemērots apcietinājums.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka lietā tika apcietināts VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes kādas nodaļas vadītājs Intars Štālbergs.

"Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka 2021.gada rudenī kokrūpnieks, uzņēmuma "Stiga RM" īpašnieks Ramoliņš saņēmis signālus, ka pret viņu tiekot gatavota pasūtījuma krimināllieta. Pēc dažiem mēnešiem Ramoliņu uzmeklējusi Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja un informējusi, ka pret uzņēmēja ģimenes uzņēmumiem esot sākts kriminālprocess. VID amatpersona uzņēmējam izteikusi piedāvājumu - ja viņš samaksāšot, varēšot vienoties par aizturēšanas laiku un kratīšanām un tām sagatavoties. Par to pieprasīti 100 000 eiro.

Pēc raidījuma rīcībā esošajām ziņām, apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanas lietu nonākusi arī toreizējā VID darbiniece Inita Lūre, kura Finanšu policijā strādāja no 2005.gada. VID viņa bijusi arī Pirmās izmeklēšanas daļas vadītāja vietniece.

Štālbergs dienestā strādāja kopš 2018.gada. 2022.gada augustā īsi pirms aizturēšanas viņu paaugstināja amatā par Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītāju. Pēc aizturēšanas gan viņš no amata pienākumu pildīšanas tika atstādināts.

KNAB kratīšanas notikušas arī vēl vienas VID amatpersonas - Jāņa Akmentiņa - mājās.

Savukārt uzņēmējam esot zināms, kas stāvot aiz šī pasūtījuma - to esot atklājusi pati VID darbiniece, sakot, ka darbojas pie varas esoša politiskā spēka pazīstama "pelēkā kardināla" uzdevumā. Konkrētā pasūtītāja vārdu uzņēmējs tomēr nav atklājis, atsaucoties uz izmeklēšanas noslēpumu.

Prokuratūra ir apstiprinājusi, ka pret uzņēmēja Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem patiešām bijis ierosināts safabricēts kriminālprocess. Prokurors šo Nodokļu un muitas policijas izmeklētāja nelikumīgo lēmumu divus mēnešus vēlāk atcēlis.

2023.gada janvārī darbu VID atstāja uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātais Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Pret Podiņu pērn rudenī tika ierosināta disciplinārlieta saistībā ar iespējamiem noziegumiem viņa vadītajā struktūrvienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu