Gruzijā protestē pret "ārvalstu aģentu" likumprojektu (1)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Gruzijas parlamenta ārlietu un aizsardzības komitejas ceturtdien apstiprinājušas pirmajā lasījumā divus likumprojektus par "ārvalstu aģentiem", kamēr vairāki simti opozīcijas aktīvistu pie parlamenta ēkas rīkoja protesta akciju, ziņo tīmekļa izdevums "Gruzija Online".

Parlamenta drošības dienests liedza žurnālistiem un sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem apmeklēt sēdi, kurā tika izskatīti likumprojekti "Par ārvalstu ietekmes caurskatāmību" un "Par ārvalstu aģentu reģistrāciju".

Vairāki opozīcijas politiķi tika ar spēku izvesti no zāles.

Tikmēr protestētāji gan ārpus parlamenta ēkas, gan tās iekšienē skandēja: "Kauns! Nodevēji! Nē krievu likumam!"

Daži protestētāji iesaistījās sadursmēs ar parlamenta apsardzes darbiniekiem un policiju. Vairāki cilvēki tika aizturēti.

Pretrunīgi vērtētos likumprojektus parlamentā iesniegusi sabiedriskā kustība "Tautas spēks", kas tika izveidota neilgi pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Viens no organizācijas mērķiem ir pretoties "liberālās ideoloģijas propagandai" un "Rietumu centieniem ieraut Gruziju karā".

Likumprojektus atbalsta arī valdošā partija "Gruzijas sapnis", kam kopā ar "Tautas spēku" parlamentā ir absolūtais vairākums.

Likumprojekta autori piedāvā "ārvalstu aģentu" sarakstā iekļaut nevalstiskās organizācijas (NVO) un medijus, kas, neskaitot ieņēmumus no reklāmām, vismaz 20% finansējuma saņem no ārvalstīm.

Par atteikšanos no reģistrēšanās "ārvalstu aģentu" reģistrā varēs uzlikt 25 000 laru (8800 eiro) lielu sodanaudu.

Juridiskajai vai fiziskajai personai, kas iekļauta "ārvalstu aģentu" sarakstā, reizi gadā būs jāiesniedz ienākumu deklarācija.

Šim personām paredzēts arī aizliegums saņemt informāciju no valsts ierēdņiem.

Opozīcija, kā arī daudzi žurnālisti un NVO aktīvisti uzskata, ka šie likumprojekti ir Krievijas represīvo likumu kopijas un ka to mērķis ir diskreditēt varasiestādēm netīkamos medijus un sabiedriskās organizācijas, kā arī ierobežot to darbību.

Arī Eiropas Savienība (ES) norādījusi, ka šie likumprojekti ir pretrunā ar demokrātiskajām vērtībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu