Gīzas piramīdā atklāts slepens gaitenis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Netālu no 4500 gadu senās Heopsa piramīdas galvenās ieejas pētnieki atklājuši vēl neredzētu deviņus metrus garu gaiteni, kas varētu novest līdz tālākiem atklājumiem.

Vecākā no Gīzas piramīdām, viena no septiņiem pasaules brīnumiem, Heopsa jeb Lielā piramīda mūs joprojām nebeidz pārsteigt. Tā celta Ēģiptes 4. dinastijas faraona Heopsa valdīšanas laikā (2589.–2566. gads p.m.ē.), un tās arhitekts bija virspriesteris Hemiunu. Slepenais gaitenis tika atklāts 2015. gadā sāktā projekta ietvaros, kad, izmantojot neinvazīvas tehnoloģijas, piemēram, infrasarkano termogrāfiju, 3D simulācijas un kosmiskos starus, zinātnieki cenšas ielūkoties struktūras iekšienē.

Rakstā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, minēts, ka jaunais atklājums varētu viest daudz jauna zināšanās par piramīdas konstrukciju un jaunatklātā gaiteņa priekšā esošās kaļķakmens struktūras jēgu.

Heopsa piramīda
Heopsa piramīda Foto: Shutterstock

Iespējams, līdz galam nepabeigtais gaitenis tika izveidots, lai izlīdzinātu piramīdas svaru ap galveno ieeju.

“Mēs turpināsim skenēšanu, lai noskaidrotu, ko mēs varam atrast zem tā vai kas slēpjas tā galā,” medijiem stāstīja Ēģiptes Senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Mustafa Vaziri.

2017. gadā pētnieki piramīdā atklāja vismaz 30 metru garu tukšumu, kas bija lielākais atklājums piramīdas iekšējā struktūrā kopš 19. gadsimta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu