Vācija vēlas atpirkt no Šveices tankus "Leopard 2"

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācija vēlas atpirkt no Šveices 40 gadus vecus tankus "Leopard 2", lai ar tiem aizstātu tos tankus, kas nosūtīti Ukrainai.

Šveices Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka šodien saņēmusi šādu lūgumu, bet neatklāja, cik tanku Vācija vēlas atpirkt.

Vācija vēlas ar tiem aizstāt tankus, ko tā un citas Eiropas Savienības (ES) valstis nosūtījušas Ukrainai.

"No armijas viedokļa principā būtu iespējams atteikties no ierobežota skaita kaujas tanku," norādīja ministrija.

Šveicei ir 230 tanki "Leopard 2", no kuriem 134 tiek izmantoti. Atlikuši 96 netiek izmantoti, bet tagad būs jāizlemj, vai uzskatīt tos par izņemtiem no ekspluatācijas, jo saskaņā ar Šveices likumu tikai šādus materiālus drīkst pārdot.

Tanku statusu izlems parlaments. Kad tas varētu notikt, nav zināms.

Šveicē pašlaik tiek aktīvi diskutēts par ieroču piegādēm Ukrainai.

Neskatoties uz Kijivas un tās sabiedroto spiedienu, Šveice līdz šim ir atteikusies ļaut valstīm, kuru rīcībā ir Šveicē ražoti ieroči, reeksportēt tos uz Ukrainu.

Līdz šim Šveice ir noraidījusi lūgumus no Vācijas, Spānijas un Dānijas, norādot uz Šveices Kara materiālu likumu, kas aizliedz jebkādu reeksportu, ja saņēmējvalsts atrodas starptautiskā bruņotā konfliktā.

Trešdien publiskota aptauja liecina, ka puse šveiciešu atbalsta izmaiņas Šveices militārās neitralitātes politikā, lai atļautu trešajām valstīm piegādāt Ukrainai ieročus, kas ražoti Šveicē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu