ASV miris cilvēks, kura smadzenes saēda kopā ar ūdeni degunā nonākusi amēba (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

ASV Floridas štata Šarlotes apgabalā ceturtdien apstiprināta kāda pacienta nāve, ko izraisījusi “smadzenes saēdošā” amēba Naegleria fowleria. Ar šo reto un visnotaļ bīstamo amēbu šis cilvēks bija inficējies, veicot deguna skalošanu. Šarlotes apgabala Veselības departaments brīdinājis, ka krāna ūdens pirms deguna skalošanas noteikti jāuzvāra.

Šāda inficēšanās ir ļoti reta un tā var rasties tikai tad, ja piesārņotais ūdens tiek norīts caur degunu. Dzerot ūdeni tas nav iespējams.

Šarlotes apgabala Veselības departaments ieteica iedzīvotājiem deguna skalošanai izmantot tikai destilētu vai sterilu ūdeni. Krāna ūdeni vajadzētu vārīt vismaz vienu minūti un pēc tam atdzesēt. Ja pēc peldes siltos ezeros vai upēs vai pēc deguna skalošanas novērojat tādus simptomus kā galvassāpes, drudzis vai slikta dūša, jādodas pie ārsta.

Amēba Naegleria fowleri ir vienšūņi, kas dzīvo tikai siltā saldūdenī. Saskaņā ar Roberta Koha institūta datiem, šie organismi galvenokārt ir atrodami ūdenī un augsnē subtropos un tropos, taču mēdz būt arī dabiski vai mākslīgi uzsildītā saldūdenī mērenā klimata zonās. Šāda infekcija ir ļoti reta. ASV katru gadu inficējas tikai aptuveni trīs cilvēki, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra dati.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu