Reaģējot uz EKRE izteikumiem, Igaunijas prezidents aicina nekavēt oficiālo vēlēšanu rezultātu izsludināšanu (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidents Alars Kariss
Igaunijas prezidents Alars Kariss Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas parlamentā ievēlētajām partijām pēc iespējas drīz jāsāk sarunas par valdības koalīciju, pirmdien paziņoja Igaunijas prezidents Alars Kariss, paužot cerību, ka neviens politiskais spēks mākslīgi nekavēs vēlēšanu oficiālo rezultātu izsludināšanu.

Kariss uzsvēra, ka Igaunijas pilsoņi parlamenta jauno sasaukumu ir izraudzījušies brīvās vēlēšanās, turklāt vēlētāju aktivitāte bijusi ļoti augsta, kas "apliecina, cik daudz mūsu vidū ir to, kas vēlas ietekmēt Igaunijas nākotni".

Valsts prezidents aicināja parlamentā ievēlētās Igaunijas partijas pēc iespējas drīz sākt savstarpējas sarunas par to, kā izveidot spēcīgu valdības koalīciju.

"Tad pēc vēlēšanu rezultātu izsludināšanas es varēšu piedāvāt veidot valdību tās partijas, kura spēs izpildīt šo uzdevumu, pārstāvim," klāstīja Kariss.

Viņš pauda vēlmi, lai šajā procesā laiks netiktu izšķiests. "Pašreizējā situācijā nevajadzētu, lai ieilgst nenoteiktības periods starp pašreizējo valdību, kura kravā koferus, un jaunās koalīcijas izveidi," piebilda prezidents.

Kariss pauda cerību, ka visas politiskās partijas neatkarīgi no gūtā vēlētāju atbalsta un iespējām piedalīties valdības veidošanas procesā, būs precīzas un racionālas, mākslīgi nepaildzinot vēlēšanu oficiālo rezultātu izsludināšanas procesu. "Cilvēki gaida ātrus lēmumus, dažādu ekonomisko, sociālo vai ar drošību saistīto problēmu risināšanu," viņš teica.

Igaunijas prezidents solīja tuvāko dienu laikā tikties ar visu parlamentā ievēlēto politisko partiju priekšsēdētājiem.

Vēlēšanu oficiālo rezultātu izsludināšana Igaunijā varētu aizkavēties, ja pašreizējā Rīgikogu sasaukumā opozīcijā esošās nacionālpopulistiskās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētājs Martins Helme izpildīs vēlēšanu naktī doto solījumu apstrīdēt tiesā tos vēlēšanu rezultātus, kas iegūti, saskaitot elektroniskajā balsojumā nodotās balsis.

Uzrunā partijas biedriem Helme paziņoja, ka EKRE neatzīšot vēlēšanu rezultātus.

"Protams, ka mēs tiesā apstrīdēsim elektronisko balsojumu, pieprasīsim žurnālus, pieprasīsim programmas fragmentus. Visu, ko varam pieprasīt. Un, kamēr mēs to nesaņemsim, mēs neatzīsim vēlēšanu rezultātus," viņš teica.

Vienlaikus vēlēšanu naktī Igaunijas sabiedriskajai televīzijai viņš atzina, ka provizoriskie rezultāti rāda, ka arī jaunajā Rīgikogu sasaukumā EKRE būs opozīcijā.

Savukārt EKRE priekšsēdētāja vietnieks Heins Pelluāss Igaunijas sabiedriskajai televīzijai pirmdienas rītā sacīja, ka par to, vai vēlēšanu rezultātus apstrīdēt tiesā, tiks lemts EKRE valdes sēdē otrdien.

Provizoriskie rezultāti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija saņēmusi 31,2% balsu, aiz sevis atstājot EKRE ar 16,1% balsu. Kopumā 5% barjeru iekļūšanai parlamentā pārvarējušas sešas partijas

Pēc centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 63,7% balsstiesīgo pilsoņu. Nedaudz vairāk nekā puse no viņiem nobalsoja internetā.

Kad pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas svētdien plkst.20 centrālā vēlēšanu komisija sāka publicēt pirmos rezultātus no vēlēšanu iecirkņiem, kur tika skaitītas ar papīra biļeteniem nodotās balsis, EKRE izvirzījās pārliecinošā vadībā, apsteidzot Reformu partiju, tomēr, kad pēc dažām stundām balsojumam tika pieskaitītas elektroniski nodotās balsis, par pārliecinošiem līderiem kļuva reformisti. Elektroniski tika nodotas nedaudz vairāk nekā puse visu balsu.

Svētdien Igaunijā notika parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējā balsošana sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram varēja nobalsot arī tiešsaistē.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu