Pirmo reizi parlamentā iekļuvusī partija "Igaunija 200" cer piedalīties valdības koalīcijas veidošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Igaunija 200" priekšsēdētāja vietnieks Hendriks Johaness Terrass.
Partijas "Igaunija 200" priekšsēdētāja vietnieks Hendriks Johaness Terrass. Foto: Postimees

Pirmo reizi Igaunijas parlamentā iekļuvusī liberālā partija "Igaunija 200" cer saņemt svētdien notikušo vēlēšanu uzvarētājas Reformu partijas uzaicinājumu piedalīties valdības koalīcijas veidošanas sarunās, pirmdien paziņoja partijas priekšsēdētāja vietnieks Hendriks Johaness Terrass.

Viņš apliecināja, ka partija ir gatava sadarboties ar visiem Rīgikogu iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem, izņemot otru lielāko vēlētāju atbalstu ieguvušo nacionālpopulistisko Konservatīvo tautas partiju (EKRE).

"Mēs ceram būt pie sarunu galda," Igaunijas sabiedriskajai televīzijai sacīja "Igaunija 200" vicepriekšsēdētājs, informējot, ka partijas vadība izskatīs iespējamos variantus un iesniegs savu redzējumu citām partijām.

Terrass pauda pārliecību, ka Igaunijas politikai ir nepieciešamas jaunas sejas. "Protams, ja ir saņemts mandāts, ir jāstrādā," viņš teica, piebilstot, ka "Igaunija 200" rosinājusi jaunas idejas, piesaistījusi politikai jaunus cilvēkus, cerot "uz lietām paskatīties no cita leņķa".

Nonākot pie valdības koalīcijas veidošanas sarunu galda, partijas prioritātes būšot izglītības sistēmas reformas un zaļās enerģētikas attīstība, sacīja "Igaunija 200" vadības pārstāvis, kurš pats vēlētos kļūt par izglītības ministru.

2018.gadā uz tāda paša nosaukuma politiskās kustības bāzes izveidotā "Igaunija 200" sevi raksturo kā liberālu un progresīvu ideju nesēju, atbalstot valsts dalību Eiropas Savienībā un NATO, kā arī paužot atbalstu viendzimuma pāru tiesībām un piekļuvi internetam uzskatot par cilvēktiesībām.

Rīgikogu vēlēšanās pirms četriem gadiem partija ieguva 4,4% vēlētāju atbalsta, neiekļūstot parlamentā.

Jau vēstīts, ka svētdien Igaunijā notika parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējā balsošana sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram varēja nobalsot arī tiešsaistē. Pēc centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 63,7% balsstiesīgo pilsoņu. Nedaudz vairāk nekā puse no viņiem nobalsoja internetā

Provizoriskie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā liberālā Reformu partija saņēmusi 31,2% balsu, aiz sevis atstājot EKRE ar 16,1% balsu.

Trešajā vietā ar 15,3% balsu ierindojusies pašlaik opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kam seko "Igaunija 200" ar 13,3% balsu un abas Reformu partijas vadītās koalīcijas mazākuma partneres - Sociāldemokrātiskā partija, kas saņēmusi 9,3% balsu, un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme", kas ieguvusi 8,2% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Saskaņā ar šiem rezultātiem Reformu partijai būs 37 deputātu mandāti, EKRE - 17 mandāti, Centra partijai - 16 mandāti, partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti, partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu