Šveices parlaments noraida ierosinājumu atļaut ieroču reeksportu uz Ukrainu (11)

LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FABRICE COFFRINI/AFP

Šveices parlamenta augšpalāta Kantonu padome pirmdien pēc stundām ilgām debatēm noraidīja priekšlikumu atļaut ieroču reeksportu, kas paredzētu Šveices ražota bruņojuma piešķiršanu Ukrainai.

Priekšlikumā, kuru izvirzīja centriski labējās "Brīvās demokrātiskās partijas - Liberāļi" pārstāvis Tjerī Burkarts, bija paredzēts atcelt militārā aprīkojuma reeksporta aizliegumu uz valstīm, kuras "ir uzticīgas Šveices vērtībām un kuru eksporta kontroles režīms ir savietojams ar Šveices [režīmu]".

Burkarts, iesniedzot šo priekšlikumu, minēja tādas valstis kā Vācija, Spānija un Dānija, kuras jau bija vērsušās pie Šveices ar lūgumu atļaut reeksportu, bet saņēmušas noraidošu atbildi. Viņš piebilda, ka Šveices partnervalstis Rietumos ir aizkaitinātas par šādu nostāju.

Kantonu padomes Drošības politikas jautājumu komisijas locekļu vairākums ieteica balsot pret Burkarta priekšlikumu, paskaidrojot, ka dod priekšroku nepieciešamo likumdošanas grozījumu pieņemšanai ar parlamenta iniciatīvu.

Daži Kantonu padomes locekļi bija principiāli pret reeksporta aizlieguma atcelšanu, jo uzskatīja, ka tā apdraudētu Šveices kā neitrālas starpniekvalsts reputāciju.

Pret Burkarta priekšlikumu nobalsoja 23 parlamentārieši, 18 to atbalstīja, bet divi atturējās.

Ieroču reeksporta jautājums tiks apspriests arī parlamenta apakšpalātas Nacionālās padomes sesijā. Ir gaidāms, ka tā trešdien apspriedīs Drošības politikas jautājumu komitejas jau janvārī izteiktu ierosinājumu atcelt aizliegumu, ja militārā aprīkojuma reeksports attiecas uz situāciju, kurā ANO Drošības padome vai Ģenerālā asambleja ar divu trešdaļu balsu virākumu noteikusi, ka tā ir pretrunā spēka lietošanas aizliegumam saskaņā ar starptautiskajām tiesībām.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu