Rādās, ka Japānai pieder tūkstošiem salu vairāk, nekā uzskatīts iepriekš

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Seto iekšējā jūra Japānā
Seto iekšējā jūra Japānā Foto: Wikimedia Commons

Japāna savā oficiālajā valstij piederošo sauszemes gabalu sarakstā drīz varētu iekļaut vairāk nekā 7000 salu, vairāk nekā divkāršojot skaitli, kas tika aplēsts 1987. gadā.

Tāda kļūdaina skaitīšana iepriekš varētu šķist absurda, tomēr 370 tūkstošos kvadrātkilometru, kas veido mūsdienu Japānu, nav viegli identificēt visus zemes pleķīšus okeānā. Apvienoto Nāciju Organizācijas jūras tiesību konvencija salu definē kā dabiski veidojošos zemes teritoriju, ko ieskauj ūdens un kas paisuma laikā atrodas virs ūdens līmeņa.

Precīzi definēt sauszemes teritorijas, kuras pilnībā ieskauj ūdens, nav nemaz tik viegli. Turklāt daļa no Japānas arhipelāga ir ģeoloģiski aktīva, tāpēc laika gaitā salas pazūd vai atkal parādās. Piemēram, 2013. gadā Japānas robežsargi pieredzēja jaunas salas piedzimšanu, raksta "Science Alert".

Iepriekšējās aplēsēs oficiāli tika apstiprinātas 6852 salas, no kurām apdzīvotas ir tikai 260. Tagad, pateicoties fotogrāfijām no gaisa, jau esošajām kartēm un citiem datiem, Japānas teritorijā tika atklātas vēl vairāk nekā 7000 salu. Kopumā nu Japānai varētu piederēt 14125 salas. Tiesa, jaunās aplēses neietekmēs Japānas teritoriju vai teritoriālos ūdeņus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu