Ko arheologi atrada, veicot izrakumus leģendārā Vudstokas festivāla teritorijā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

1969. gadā vairāk nekā 400 tūkstoši cilvēku Ņujorkas pavalsts Bēteles pilsētā apmeklēja 20. gada 60. gadu grandiozāko rokmūzikas festivālu – Vudstokas festivālu. Vairāk nekā piecdesmit gadus pēc tam - 2018. gadā - arheologi festivāla teritorijā veica izrakumus, lai noskaidrotu, kur atradās festivāla struktūras un kādus artefaktus tur var atrast.

Arheologu galvenais mērķis bija izveidot karti, kurās vietās norisinājās festivāla nozīmīgākie notikumi. Zināms, ka festivālā savus priekšnesumus sniedza daudzas rokmūzikas zvaigznes, bez kurām šī mūzikas žanra vēsture un attīstība nav iedomājama, to skaitā bija Džimijs Hendrikss, Dženisa Džoplina, “The Who” un daudzi citi.

Arheoloģiskie izrakumi Vudstokas festivāla norises vietā
Arheoloģiskie izrakumi Vudstokas festivāla norises vietā Foto: AP/Scanpix

Vudstokas festivāls ilga vien trīs dienas, tomēr tā mantojums ir nozīmīgs vēl šodien un tāds būs vienmēr. 2017. gadā festivāla norises vieta tika iekļauta Nacionālajā vēsturisko vietu reģistrā. Tur esošais muzejs piedāvā ekskursijas pa festivāla norises vietu, tomēr tā laika fotogrāfijas nav precīzs indikators tam, kur, teiksim, stāvēja skatuve. Tieši tāpēc arheologu darbs krietni palīdzēja uzzināt vairāk par struktūru atrašanās vietu.

Vudstokas festivāls (1969)
Vudstokas festivāls (1969) Foto: Reuters/ScanPix

Ja runājam pa artefaktiem, tad arheologi savus atradumus nenodeva izsoļu namam vai kādam muzejam. Atradumu vidū arī nebija nekā ļoti īpaša. Lielākoties tie bija alumīnija bundžiņu attaisāmie un stikla pudeļu lauskas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu