Kāp japāņu balonā un pārliecinies pats, ka Zeme ir apaļa (1)

TVNET
Foto: AP/Scanpix

Japānas kompānija aicina pieteikties pasažierus, kuri būtu gatavi maksāt vairāk nekā 175 tūkstošus ASV dolāru (EUR 166 000), lai kāptu īpaši izveidotā balonam piestiprinātā kapsulā un paceltos 25 kilometru augstumā virs Zemes.

Tehniski tas nav pat tuvu robežai, kur sākas visums, tomēr pietiekami augstu, lai pasažieri varētu Zemi redzēt astronautu acīm un pārliecināties paši, ka tā nav vis plakana.

“Tas ir droši, ekonomiski un pasažieriem saudzīgi. Mērķis ir padarīt kosmisko tūrismu pieejamu visiem,” Tokijas medijiem teica kompānijas “Iwaya Giken” valdes loceklis Ksuke Iveja.

Arī citi uzņēmumi plāno līdzīgas tūristu izklaides Zemes stratosfērā, tomēr, ja šajā rakstā minētais uzņēmums pieturēsies pie sava plāna un jau šā gada beigās sāks vizināt tūristus, tad tas varētu kļūt par pirmo šajā vēl neapgūtajā tirgū.

Uzņēmums pie šā projekta strādā jau kopš 2012. gada, un ir veikti jau vairāki izmēģinājuma lidojumi mazākā augstumā un ar mazāku balonu. Īstā kapsula būs divvietīga, 1,5 metru plata un aprīkota ar lieliem iluminatoriem, raksta "Science Alert".

Tiešsaistes pieteikšanās sistēma ir atvērta jau kopš pagājušās nedēļas. Pirmie pieci pasažieri tiks noskaidroti jau oktobrī, bet pirmais lidojums plānots decembrī vai vēlāk – atkarībā no laikapstākļiem. Katram pasažierim būs jāsēž blakus pilotam, kas veiks divas stundas ilgu pacelšanos. Pēc tam stundu būs iespējams baudīt skatus, pēc kā notiks nosēšanās okeānā.

Tiesa, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, ļoti ticams, ka visi termiņi vairāk vai mazāk izstiepsies. Bet nekas – reiz mēs kuģosim kosmosā kā tramvajā. Tas ir pavisam droši.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu