ISW: Bahmutas ieņemšana būtu kulminācija Krievijas operācijai Donbasā, tālākai virzībai nav resursu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Līdz ar iespējamo Bahmutas ieņemšanu Krievijas karaspēka uzbrukumā Ukrainas austrumos būs sasniegta kulminācija, jo tam nav rezervju, lai šajā virzienā izvērstu pārrāvumu, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins trešdien pavēstīja, ka Krievijas karaspēks ir ieņēmis visu Bahmutas austrumdaļu.

Viņa apgalvojums, kā teikts ISW ziņojumā, atbilst esošajām vizuālajām liecībām.

Atbilstoši ISW vērtējumam Ukrainas armija otrdien pabeidza kontrolētu aiziešanu no Bahmutas austrumiem pār Bahmutas upi.

Kā norāda ISW, atbilstoši situācijai trešdien Krievijas karaspēks kontrolē ne mazāk kā 50% Bahmutas.

Analītiķi pieļauj, ka Krievijas karaspēks, visticamāk, pastiprinās uzbrukumus Bahmutas ziemeļrietumos un dienvidrietumos, lai apietu Bahmutas upi.

Krievijas karaspēks diez vai spēs ātri izmantot pārrāvumu aiz Bahmutas robežām, ja pilsēta tiks sagrābta.

Prigožins trešdien pieļāva, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ir izmantojusi "Vagner", lai veiktu augstas intensitātes un nogurdinošas pilsētas kaujas Bahmutā, un ka tā var atsaukt algotņu grupējumu pēc Bahmutas sagrābšanas, lai uzbrukumu turpinātu parastās vienības.

Par Krievijas uzbrukuma operāciju sekmēm aiz Bahmutas robežām Prigožins neizteicās.

ISW norāda, ka nav konstatējis nekādas pazīmes, ka Krievijas karaspēkam būtu labi apgādātas un sagatavotas rezerves uzbrukumam aiz Bahmutas robežām.

Vairums Krievijas vienību jau Donbasā piedalās uzbrukuma operācijās, arī gaisa desanta spēki, kas Krievijas uzbrukumam Bahmutā pievienojās janvārī.

Tāpēc ISW turpina uzskatīt, ka līdz ar Bahmutas sagrābšanu, ja tā īstenosies, Krievijas uzbrukums Ukrainas austrumos drīzumā būs sasniedzis kulmināciju, jo Krievijas karaspēkam nav kaujas jaudu vai papildspēku, kas būtu nepieciešami pārrāvumam pie Bahmutas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu