Gruzijas parlamentā atsaukts likumprojekts par "ārvalstu aģentiem" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/Scnapix

Gruzijas parlamentā atsaukts plašus protestus izraisījušais likumprojekts par "ārvalstu aģentiem", teikts parlamenta vairākuma paziņojumā, vēsta tīmekļa medijs "Georgia News".

Parlamenta vairākumā ietilpst partiju "Gruzijas sapnis" un "Tautas spēki" deputāti.

"Mēs pieņēmām lēmumu bez jebkādām ierunām atsaukt mūsu iepriekš atbalstīto likumprojektu," teikts paziņojumā.

Lēmums pieņemts, lai valstī saglabātu mieru, norādīja deputāti.

Kā skaidrots dokumentā, sagatavotais likumprojekts par "ārvalstu aģentiem" sabiedrībā izsauca šķelšanos "melu mašīnas" dēļ. Likumprojekts sabiedrībai pozicionēts kā atkāpšanās no Eiropas kursa, norādīja deputāti.

Paziņojumā arī teikts, ka parlaments apņēmies īstenot izskaidrošanas darbu, "kad būs mazinājies emocionālais fons".

Naktī uz ceturtdienu Tbilisi turpinājās protesti pret "ārvalstu aģentu" likumprojektu.

Policija lika lietā ūdens lielgabalus un asaru gāzi, bet aktīvisti policijas virzienā meta akmeņus un aizdedzināja atkritumu konterinerus.

Rustaveli prospektā aktīvisti sāka no soliņiem un citiem materiāliem sliet barikādes, vēstīja medijs "Paper Kartuli".

Spriežot pēc "Radio Brīvība" publicētajiem kadriem, rīta pusē protestētāji izklīda, bet notikumu vietā bija palikuši policisti un ugunsdzēsēji, kas dzēsa aizdedzinātās automašīnas.

Protesti Tbilisi izcēlās otrdien pēc tam, kad Gruzijas parlaments pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas izpelnījies salīdzinājumus ar Krievijas 2012.gadā pieņemto "ārvalstu aģentu" likumu, ko Kremlis izmantojis opozīcijas apspiešanai un neatkarīgo mediju slēgšanai.

Likumprojekts paredz iekļaut "ārvalstu aģentu" sarakstā nevalstiskās organizācijas (NVO) un medijus, kas, neskaitot ieņēmumus no reklāmām, vismaz 20% finansējuma saņem no ārvalstīm. Par atteikšanos no reģistrēšanās "ārvalstu aģentu" reģistrā varēs uzlikt 25 000 laru (8800 eiro) lielu sodanaudu.

Gruzijas varasiestādes ir izpelnījušās plašu starptautisko kritiku par atkāpšanos no demokrātiskām reformām.

ASV vēstniecība Gruzijā norādīja, ka šo likumprojektu ir iedvesmojis Kremlis un tas ir pretrunā Gruzijas vēlmēm pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu