Polijā zemnieks nejauši izracis 17. gadsimta naudas podu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków / Facebook

Kāds vīrietis Polijā, ar metāla detektoru meklējot veca traktora detaļas, savā saimniecībā atradis pavisam cita veida metālu – podu ar 17. gadsimta monētām.

Aptuveni 1000 vara monētas bija apraktas laukā Polijas austrumos – blakus Baltkrievijas un Ukrainas robežai. Vīrietis izmantoja savu jauno metāla detektoru, lai atrastu māsas traktora detaļas, tāpēc, kad detektors sāka pīkstēt, viņš tvēra pēc lāpstas un ņēmās rakt. Liels bija viņa pārsteigums, kad traktora detaļu vietā zem augsnes virsējās kārtas atklājās ieplīsis tradicionāls māla pods ar vienu rokturi un sašaurinātu kakliņu.

Polijā ir aizliegts izmantot metāla detektoru, lai meklētu dārgumus, tāpēc vīrietis sazinājās ar vietējās pilsētas Ļubļinas arheologiem, kas nākamajā dienā ieradās notikuma vietā. Izmeklēšana parādīja, ka pods pavisam noteikti tur apglabāts ar nodomu, raksta poļu izdevums “The First News”.

Ļubļinas vēsturiskā mantojuma saglabāšanas aģentūras direktors sociālajā tīklā “Facebook” raksta, ka podā atradušās aptuveni 1000 poļu un lietuviešu vara monētas, kas kaltas 17. gadsimtā. Oksidācijas rezultātā pēc 400 gadiem zemē vara monētas nu kļuvušas zaļas, turklāt daudzas no tām ir sarūsējušas kopā. Tiesa, 115 monētas ir atsevišķas. Kopā tās sver 3 kilogramus.

Atklāts, ka lielākā daļa monētu ir kaltas starp 1663. un 1666. gadu Varšavā, Viļņā un Brestā. Naudas pods tagad ir nogādāts speciālistu rokās, kas to pētīs tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu